PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 8 | 66--75
Tytuł artykułu

Definicja luki stóp procentowych a pomiar ryzyka stopy procentowej

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Interest Rate Gap Definition and the Risk Measurement
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zdefiniowano lukę stopy procentowej oraz omówiono metodę luki w pomiarze ryzyka stopy procentowej.
EN
This paper aims at analysing those two approaches and verifying the implications of each of them. The analysis leads to the conclusion that the definition that bases the gap calculation on interest rate sensitive positions is better (than that using fixed interest rate positions), whereas some author's suggestions that the positive (negative) gap is accompanied by a drop in interest incomes in the case of rise in interest rates are unfounded. (short original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
66--75
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bereza S., 1992, Zarządzanie ryzykiem bankowym, Związek Banków Polskich, Warszawa.
  • Fedorowicz Z., 1996, Ryzyko bankowe, Wydawnictwo Prywatnej Wyższej Szkoły Biznesu i Administracji, Warszawa.
  • Gup B. E., Brooks R., 1997, Zarządzanie ryzykiem stopy procentowej, Związek Banków Polskich, Warszawa.
  • Iwanicz-Drozdowska M., Nowak A., 2001, Ryzyko bankowe, SGH, Warszawa.
  • Jackowicz K., 1999, Zarządzanie ryzykiem stopy procentowej - metoda duracji, PWN, Warszawa.
  • Koch T. W., 1995, Bank Management, The Dryden Press, Orlando.
  • Świderski J., 1998, Finanse banku komercyjnego, Biblioteka Menedżera i Bankowca, Warszawa.
  • Uyemura D. G., van Deventer D. R., 1997, Zarządzanie ryzykiem finansowym w bankach, Związek Banków Polskich, Warszawa.
  • Zawadzka Z., 1999, Zarządzanie ryzykiem w banku komercyjnym, Poltext, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000016165

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.