PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 623 | 35--44
Tytuł artykułu

Porównanie preferencji konsumenckich barwy soków marchwiowych z wynikami oznaczeń spektrofotometrycznych

Warianty tytułu
Comparing Consumers' Preferences Regarding the Colour of Carrot Juice with the Results of Spectrophotometric Analyses
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule omówiono badania dotyczące analizy barwy soków marchwiowych czterech producentów w systemie L*a*b* oraz analizy sensorycznej konsumenckich preferencji barwy.
EN
The paper presents the significance of colour for consumers' perceptions of a product. It shows consumers' preferences regarding the colour of carrot juice as well as it presents the results of spectrophotometric determination of the storage life of that juice. The comparison of the results of both these tests enables us to define the posibilities for adjusting the colour to consumers' preferences. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
35--44
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Drzewińska E., Kryczka M., Wybrane metody badań barwy i białości papieru, "Opakowanie" l998, nr 4.
  • Food Product Development - opracowanie nowych produktów żywnościowych, pod red. J. Czapskiego, Wydawnictwo AR w Poznaniu, Poznań 1995.
  • Foster D., Psychological Aspects of Food Colours from Consumer' s Stand-point, US Testing Co., Hoboken, New Jersey 1956.
  • Informacja obrazowa, pod red. M. Ostrowskiego, WNT, Warszawa 1992.
  • Janicki A., Analiza sensoryczna w towaroznawczej ocenie żywności [w:] Towaroznawstwo żywności przetworzonej, pod red. F. Świderskiego, SGGW, Warszawa 1999.
  • Koziołowa A., Analiza instrumentalna. Wybrane metody optyczne, wyd. 3, skrypty uczelniane nr 437, AE w Poznaniu, Poznań 1993.
  • Mączyńska-Frydryszek A., Jaskulska-Klaus M., Maruszewski T., Psychofizjologia widzenia, PWSSP, Poznań 1991.
  • Wybrane metody instrumentalne, A. Gliszczyńska, K. Melski, P. Szafer, M. M. Szafran, AE w Poznaniu, Poznań 1995.
  • Zausznica A., Nauka o barwie, PWN, Warszawa 1959.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000040009

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.