PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 623 | 63--71
Tytuł artykułu

Żywność funkcjonalna (prozdrowotna) w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem Krakowa

Warianty tytułu
Functional (Pro-health) Food in Poland, Special Consideration Given to Cracow
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule omówiono zagadnienia związane z pojęciem i klasyfikacją żywności funkcjonalnej oraz podjęto próbę oceny polskiego rynku żywności prozdrowotnej ze szczególnym uwzględnieniem Krakowa.
EN
The paper is a review of research works on functional (pro-health) food products. Data on the food market in Cracow are given. Functional additives are considered to be of growing importance when developing and promoting new products in Poland. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
63--71
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Antosiewicz L, Mroz A., Zalewski A., Żywność funkcjonalna prozdrowotną żywnością XXI wieku (I), "Przegląd Gastronomiczny" 1997, nr 3.
  • Bartnikowska E., Produkty mięsne jako żywność wygodna i funkcjonalna, "Przemysł Spożywczy" 2001, nr 10.
  • Bloch A., Thomson C.A., Position of the American: Pchytochemicals and Functional Foods, "Journal of Nutracenticals. Functional Medical Foods" 1997, nr 1.
  • Duda Z., Krajowe i międzynarodowe uwarunkowania stosowania dodatków funkcjonalnych i konserwantów w przetwórstwie mięsa, "Żywność, Nauka. Technologia. Jakość" 2000, nr 4.
  • Goldberg L, Functional Foods: Designer Foods, Pharmafoods, Nutracenticals, Chapman & Hall, London 1994.
  • Jacórzyński B., Efekty zdrowotne oligosacharydów, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 1996, nr 3.
  • Krygier K., Tondera L., Żywność funkcjonalna (prozdrowotna) w Polsce, "Przemysł Spożywczy" 2000, nr 9.
  • Mazza G., Funktional Food Biochemical and Processing Aspects, Technomic Publ., Lancaster-Basel 1998.
  • Murthy M., Nutracenticals, Functional Foods and Medical Foods: Comentary and Caveats, "Journal of Nutracenticals. Functional Medical Foods" 1997, nr 1.
  • Nadolna I., Rola wzbogaconej żywności w racjonalnym żywieniu, "Przemysł Spożywczy" 2000, nr 7.
  • Pascal G., Functional Food - Future: How to Regulate These Foods, "Nutrition Review" 1996, nr 54.
  • Post G., Napoje funkcjonalne (I), "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2000, nr 2.
  • Post G., Napoje funkcjonalne (2), "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2000, nr 3.
  • Potishri P., Konachunluk H., The Prospect for Functional Foods in Thailand, "Nutrition Review" 1996, nr 54.
  • Rutkowski A., Światowy rynek żywności funkcjonalnej a Polska, "Przemysł Spożywczy" 2001, nr 3.
  • Rutkowski A., Gwiazda S., Dąbrowski K., Dodatki funkcjonalne do żywności, Agro and Food Technology, Katowice 1993.
  • Tomomatsu H., Health Effect of Oligosaccharides, "Food Technology" 1994, nr 10.
  • Tyszkiewicz S., Dodatki do żywności w świetle ustawodawstwa Unii Europejskiej, "Przemysł Spożywczy" 1999, nr 53.
  • Ustawa z dnia 11 V 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, Dz.U. 2001, nr 63, poz. 634.
  • Zduńczyk Z., Żywność funkcjonalna. Nowe wyzwanie dla badaczy i producentów żywności, "Przemysł Spożywczy" 1999, nr 3.
  • Żywność wygodna i funkcjonalna, pod red. F. Świderskiego, WNT, Warszawa 1999.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000040015

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.