PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 623 | 55--62
Tytuł artykułu

Badanie i ocena jakości dostępnych na rynku olejów jadalnych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Testing and Assessing the Quality of Edible Oils Available on the Market
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule omówiono badania i ocenę jakości wybranych rodzajów olejów jadalnych dostępnych na rynku.
EN
The objective of the research work was to test and assess the quality of selected types of edible oils available on the market. Seven types of oils underwent a sensory analysis and physicochemical testing. It was found that the quality of edible oils available on the market is essentially good. Only in the case of one of the tested oils, the shelflife of which was coming to an end, the peroxide limit, specified by the standard, was slightly exceeded. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
55--62
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Jakość i standaryzacja produktów żywnościowych, pod red. Z.R. Szczepanika, Wydawnictwo SGH, Warszawa 1996.
  • Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy, pod red. Ś. Ziemlańskiego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001.
  • PN-92/A-86932. Tłuszcze roślinne jadalne. Pakowanie, przechowywanie i transport.
  • PN-A-86908: 2000. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Rafinowane oleje roślinne.
  • PN-ISO 3960: 1996. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
  • PN-60/A-86921. Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby kwasowej.
  • PN-73/A-86912. Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości wody i substancji lotnych.
  • PN-A-86935: 1996. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Ocena sensoryczna smakowitości metodą punktową rafinowanych olejów i tłuszczów.
  • Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego i L. Hryniewieckiego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1998.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000040016

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.