PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 623 | 45--53
Tytuł artykułu

Wzbogacanie produktów spożywczych w witaminy

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Enriching Food Products in Vitamins
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Jednym ze składników pożywienia mogącym wpływać pozytywnie na organizm człowieka, poprawiać jego psychiczne samopoczucie i eliminować lub łagodzić skutki codziennych stresów są witaminy. Należą one do związków niezbędnych, ponieważ ustrój człowieka nie może ich wszystkich syntezować, a jeśli je wytwarza to w minimalnych ilościach. Nie są one materiałem budulcowym, nie dostarczają energii, ale są konieczne do zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. W ustroju pełnią rolę regulacyjną, jako biokatalizatory są niezbędne do utrzymania prawidłowej czynności komórek, regulują poprzez system enzymatyczny wiele procesów biochemicznych.
EN
Proper nutrition is the most important environmental factor determining good health and growth. Vitamins play a mojor role in nutrition. They are the compounds which are indispensable for maintaining good health and for proper functioning of the body, but the human organism cannot synthesize them all. Some of the vitamins play an important role in preventing civilization diseases (antioxidants). Most vitamins are very sensitive to the action of physical and chemical factors. That is why it is so important to enrich food in vitamins (compensating, intervening or improving enrichment). For enriching food both fat-soluble (A, D) and water-soluble. vitamins are used. The products most often enriched in vitamins are, for example, nutrients, fruit products, soft drinks, cereal, margarine, dinner concentrates. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
45--53
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Block G., The Data Suport a Role for Antioxidants in Reducing Cancer Risk, "Nutrition Review" 1992, nr 50.
  • Block G., Langseth L., Antioxidant Vitamins and Disease Prevention, "Food Technology" 1994, nr 7.
  • Brzozowska A., Podstawy nauki o żywieniu człowieka, Wyd. SGGW, Warszawa 2000.
  • Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2000.
  • Fruit and Vegetables in the American Diet: Datafrom NHANES II Survey, B.H. Patterson, G. Block, W.F. Rosenberger, D. Pee, L.L. Kahle, "American Journal Public Health" 1990, nr 80.
  • Gawęcki J., Hryniewiecki L., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa 1998.
  • Interaction Among Vitamin C, Vitamin E and Betacarotene, E. Niki, N. Noguchi, H. Tsuchihashi, N. Gotoh, "American Journal of Clinical Nutrition" 1995, nr 65.
  • Johnson L.E., Food Technology of the Antioxidant Nutrients, "Food Science and Nutrition" 1995, nr 35.
  • Johnson M.A., Fisher J.G., Role of Minerals in Protection Aganist Free Radicals, "Food Technology" l994, nr 5.
  • Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., Zasady żywienia człowieka, WSiP, Warszawa 2000.
  • Macura R., Współczesne koncentraty witaminowe, "Żywność, Nauka, Technologia, Jakość" 1999, nr 4(21).
  • Nadolna I., Rola wzbogaconej żywności w racjonalnym żywieniu, "Przemysł Spożywczy" 2000, nr 7 .
  • Nadolna I, Kunachowicz H., Rutkowska D., Wzbogacanie żywności - aktualne propozycje krajowe, "Żywność, Żywienie a Zdrowie" l997, nr l.
  • Rutkowska D., Mojska H., Wzbogacanie produktów spożywczych w składniki mineralne, Wyd. AR, Poznań 1999.
  • Siemensma A.D., Funcional Carotenoids, cz. I ., International "Food Ingrediens" 1997, nr 1.
  • Siemensma A.D., Funcional Carotenoids, cz. 2., International "Food Ingrediens" 1997, nr 2.
  • Sikorski Z.E., Chemia żywności, WNT, Warszawa 2000.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000040017

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.