PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 3 | z. 6 | 65--68
Tytuł artykułu

Preliminary Manure Storage and Utilization Plan - Reliable Way for Increasing Profit of PIG Farming

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Racjonalne wykorzystanie odchodów jako sposób na zwiększenie zysków z chowu świń
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W artykule przedstawiono możliwości redukcji kosztów produkcji zbóż oraz zwiększenia zysków z chowu świń poprzez efektywne wykorzystanie odchodów zwierzęcych do celów nawozowych. Omówiony plan zagospodarowania odchodów z produkcji świń pozwala dokładnie obliczyć całkowitą sumę produkowanych odchodów i zawartość składników mineralnych, które mogą być wykorzystane do produkcji roślinnej.
EN
One possible way for reducing costs in forage grain production and increasing benefit in pig farming is effective utilization of pig manure in plant cultivation. Now pig manure is not utilized effectively in Bulgaria due to a lack of good system for storage and exploitation. The aim of investigation is to estimate economy benefit of developing of Preliminary manure storage and utilization plan in pig farming and possibilities for utilization as organic manure. Investigation was carried out in two private pig farms situated in a low land of Central part of Bulgaria. The farms are representative for the size of Bulgarian pig farming. First farm with capacity 500 sow farrow-to-finish, including 3600 finishing spaces and second farm with capacity - 350 sow farrow-finish operation. Preliminary manure storage and utilization plan allows exact calculating total amount of produced manure and establishing of supplied main mineral nutrients needed for plant production in the pig farm. Nitrogen, phosphorus and potassium obtained from pig manure are a good source of nutrients for plant cultivation. Pig manure can supply almost all plant needs from P2,O5 and K2O. Pig manure is reliable source of nutrients, which could reduce expenses for mineral fertilizers and increase economic benefit of private pig farms. On the base of the price of nutrients first farm will supply $ 27375 from received organic manure. In Second farm organic manure will supply $ 18082. (original abstract)
Rocznik
Tom
3
Numer
Strony
65--68
Opis fizyczny
Bibliografia
  • Dragoev, P., et al. (1995): Pig fanning today and tomorrow. Shoumen, 125.
  • Funk T., Fonner R. (1999): You can develop a comprehensive manure management plan, 1, 60-62.
  • Kephart B. (1998): Strategies for a pollution free farm. Pork 5, 66-68.
  • Koelsch R. (1998): How to match land with manure. Pork, V 18, 10, 60-62.
  • Messenger J. (1998): Applying the right approach to manure. Pork, 5, 30-33.
  • Messenjer, J., Kelley T. (1999): Merchandising manure make it pay for you, 1, 24-26.
  • Safley L., Fulhage C., Huhnke R., Jones D. (1993): Lagoon management. Pork Industry Handbook, 9.
  • Stanchev L. (1984): Agrochemistry. Zemizdat, Sofia, 294.
  • Sweeten J., Clyde В., Hermanson R., Loudon T. (1991): Lagoon Systems For Swine Waste Treatment. Pork Industry Handbook, 8.
  • Vansickle J. (2000): Few Problems Found In Manure Structures Study. National Fog Farmer, 15, 60-61.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000040080

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.