PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | nr 2 | 42--50
Tytuł artykułu

Regulacje dotyczące jakości owoców i warzyw w Polsce oraz Unii Europejskiej

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł analizuje proces dostosowania polskiego prawa do ustawodawstwa europejskiego, chodzi tutaj o wymagania jakościowe dotyczące owoców i warzyw. Celem prawa żywnościowego w UE jest ochrona zdrowia i interesów konsumenta, zagwarantowanie rzetelności obrotu handlowego i umożliwienie skutecznego działania kontroli państwowej. Ujednolicenie przepisów obowiązujących w państwach członkowskich Unii ma zlikwidować bariery handlowe i ułatwić obrót żywnością w ramach wspólnego rynku. W przyszłości w Polsce stawiane wymagania jakościowe dla owoców i warzyw będą określane w: rozporządzeniach EWG/UE, w Polskich Normach będących tłumaczeniami norm EKG.
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
42--50
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000105073

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.