PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2004 | nr 3 | 55--62
Tytuł artykułu

Od złotego standardu do spekulacji

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
From Gold Standard Towards Speculation
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule omówiono takie zagadnienia jak: złoto jako podstawa międzynarodowego systemu walutowego, produkcja i światowe zasoby złota, złoto rezerwowe banków centralnych, światowy popyt na złoto, formy inwestowania w złoto, poziom cen złota, największe rynki złota, derywaty i spekulacja na rynku złota.
EN
Gold has played an important role in the development of the international monetary system. Until 1971, when the Bretton Woods system collapsed, gold had been the main reserve and payment instrument. Yet, gold, although eliminated from the international monetary system, has not lost its importance. It is still a part of the central banks' reserves and it has become an investment asset, both for private and corporate investors. For the last few years, the gold market has attracted not only investors seeking diversification of risk, but also speculators, which, to a great extent, results from the introduction of derivatives to the gold market. This is confirmed by the developments observed on the gold markets in 2002 and in the first half of 2003. Price fluctuations during this period prove that gold is not just a safe investment anymore, but it is becoming an object of speculative transactions. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
55--62
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
  • 1. Annual Report (2001). World Gold Council.
  • 2. E. Drabowski (1988): Pieniądz międzynarodowy. Warszawa, PWE.
  • 3. W. Gadomski (2003): Boski metal. „Wiedza i Życie" nr 8, s. 46.
  • 4. Gold Demand Trends (2001).World Gold Council, November.
  • 5. K. Lutkowski (1998): Międzynarodowy system walutowy. Warszawa, Poltext.
  • 6. M. Marr-Johnson: The Effect of Lease Rates on Precious Metals Markets; www.lbma.org.uk.
  • 7. W. Morawski (2002): Zarys powszechnej historii pieniądza i bankowości. Warszawa Wyd. TRIO.
  • 8. K. Morrisson: Central banks to extend pact. "Financial Times" z 24.07.2003 r.
  • 9. H. Mayo (1997): Wstęp do inwestowania. Warszawa, Liber.
  • 10. A. Neuberger (2001): Gold Derivatives: The market Impact. World Gold Council, May.
  • 11. Past Historical London Fix, www.kitco.com.
  • 12. H. Sylwestrzak (1997): Złoto w przyrodzie i dziejach. Warszawa, Wiedza i Życie.
  • 13. The Washington Agreement on Gold (2002), Half-term Report, World Gold Council, May 2002.
  • 14. www.sge.com.cn.
  • 15. www.gold.org.
  • 16. www.imf.org.
  • 17. www.taxfreegold.co.uk.
  • 18. www.eaglewing.com.
  • 19. www.usfunds.com.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000111963

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.