PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2004 | nr 1 | 59--66
Tytuł artykułu

Zmiany w dystrybucji żywności ekologicznej w Unii Europejskiej

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Rynek żywności ekologicznej cechuje obecnie dość wysoka dynamika wzrostu. Efektywność funkcjonowania kanałów dystrybucji tego rynku jest jednym z ważniejszych czynników warunkujących dalszy rozwój rolnictwa ekologicznego. W krajach Unii Europejskiej zmiany w kanałach dystrybucji następowały wraz ze wzrostem ilościowym i jakościowym podaży i popytu na te produkty. Chodzi głównie o spadek znaczenia tradycyjnych kanałów dystrybucji z uwagi na to, że przestały one odpowiadać rosnącej podaży i oczekiwaniom konsumentów.
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
59--66
Opis fizyczny
Bibliografia
  • W. Łuczka-Bakuła, Uwarunkowania produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Poznaniu" 1995, z. 142.
  • Overview World Markets for Organic Food & Beverages, International Trade Centre, Geneva 2003.
  • S. Padel, Die Őkonomie des őkologischen Landbaus, w: Őkologische Landwirtschaft, pod red. H. Vogtmanna, Karlsruhe 1992.
  • Wzrost produkcji mleka organicznego w Europie, "Przemysł Spożywczy" 2003, nr 7, s. 23.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000120882

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.