PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | nr 2 | 22--26
Tytuł artykułu

Długotrwała choroba jako podstawa niezwłocznego rozwiązania umowy o pracę w orzecznictwie Sądu Najwyższego

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Autor - posiłkując się orzecznictwem Sądu Najwyższego - omawia ogólne zasady rozwiązywania z pracownikami umów o pracę w trybie niezwłocznym z przyczyn niezawinionych leżących po stronie pracowników. Odnosi się także do zasad ochrony pracowników przed rozwiązaniem umowy o pracę w tym trybie, wskazując zasady postępowania w sprawach o ustalenie prawa do zasiłków chorobowego i opiekuńczego oraz obowiązek ponownego zatrudnienia pracownika po ustaniu przyczyn uzasadniających rozwiązanie umowy o pracę.
Rocznik
Numer
Strony
22--26
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • OSNAPiUS 2001, nr 11, poz. 373.
  • OSNAPiUS 2003, nr 20, poz. 481.
  • OSNAPiUS 2000, nr 19, poz. 717.
  • Salwa Z., Kodeks pracy po nowelizacji, Oficyna Wydawnicza „Branta", Bydgoszcz 1996.
  • DzU nr 60, poz. 636 ze zm.
  • Jednolity tekst: DzU z 1983 r. nr 30, poz. 143 ze zm.
  • DzU nr 137, poz. 887 ze zm.
  • OSNCP 1976, nr 4, poz. 83.
  • OSNAPiUS 2003, nr 17, poz. 415.
  • DzU nr 69, poz. 332.
  • OSNP 2001, nr 10, poz. 342.
  • OSNP 2003, nr 2, poz. 40.
  • OSNP 2001, nr 17, poz. 530.
  • DzU nr 126, poz. 1384 ze zm.
  • OSNP 1999, nr 8, poz. 268.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000121082

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.