PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 1 | 65--72
Tytuł artykułu

Jakość w przemyśle rolno-spożywczym Podkarpacia

Warianty tytułu
Quality in Agricultural and Foodstuff Industry in the Podkarpacie Region
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł omawia prace dotyczące zapewnienia jakości w przemyśle rolno-spożywczym na Podkarpaciu. Dane faktograficzne zebrano w 2001 roku wśród 132 podmiotów czterech wybranych branż według klasyfikacji EKD (mleczarska, owocowo-warzywna, mięsna, zbożowa). W analizowanych przedsiębiorstwach stosuje się różne mechanizmy zapobiegania produkcji wyrobów o złej jakości.
EN
The article presents undertaken endeavours to assure a proper quality in agricultural and foodstuff industry of the Podkarpacie region. In analysed enterprises various methods preventing bad quality production are applied. According to the responses given by surveyed employees, proper quality assurance means to conform parameters of materials and products to food law requirements.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
65--72
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • B. Bijok, F. Bijok, Surowce i technologia żywności, Wyd. VII, Wydawnictwo WSiP, Warszawa, 1980, s. 18.
  • T. Bramorski, Normy ISO 9000 i system TQM - wzajemne uzupełnienie, Problemy Jakości, 12/96, s. 27.
  • G. Broniewska, Przez jakość do Wspólnego Rynku, Problemy Jakości, 1998, nr 3, s. 14-19.
  • J. Chabiera, S. Doroszewicz, A. Zbierzchowska, Zarządzanie jakością, Centrum Informacji Menedżera, Warszawa 1998, s. 7.
  • R. Karaszewski, Wprowadzanie norm serii ISO 9000 w polskich przedsiębiorstwach - cele i uwarunkowania, Problemy Jakości, 11/99, s. 14.
  • A. Kożuch, A. Mirończuk, Agrobiznes. Podstawy ekonomiki agrobiznesu, cz. I, Wydawnictwo WSiP, Warszawa 2000, s. 155.
  • Krzyżanowska M., Wajder R., Aspekty TQM w organizacji usługowej, Problemy Jakości, 2000, nr 10,8.4-10.
  • T. Sikora, D. Kołożyn-Krajewska, Zapewnienie jakości a bezpieczeństwo zdrowotne żywności, Pemysł Spożywczy, 6/2001, s. 15.
  • M. Wiśniewska, Normy ISO 9000 oraz metoda HACCP w zakładowym systemie jakości przedsiębiorstwa spożywczego, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Spółka z o.o., Gdańsk 2000, s. 7.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000123034

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.