PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2004 | nr 8 | 13--18
Tytuł artykułu

Struktura jakości produktów żywnościowych współczesnego polskiego konsumenta

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wyniki badań nad konsumenckimi preferencjami struktury jakości produktów spożywczych. Badania wykonano w pierwszej połowie 2003 roku metodą bezpośredniego wywiadu na ternie 6 miast Polski południowo-wschodniej: Krakowa, Lublina, Rzeszowa, Przemyśla, Krosna, Stalowej Woli.
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
13--18
Opis fizyczny
Bibliografia
  • 1. Babicz-Zielińska E. (2000) Czynniki wpływające na wybór żywności. Materiały Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej "Konsument żywności i jego zachowania rynkowe". SGGW, Warszawa, s. 245-253.
  • 2. Baryłko-Pikielna N. (1983) Jakość żywności: badania krajowe - praktyka przemysłowa i oczekiwania społeczne. Przemysł Spożywczy, nr 3, s. 112-115.
  • 3. Bukała J., Cichocka L, Kędzior W., Pieczonka W. (2000) Konsumencka struktura jakości przetworów mięsnych jako kryterium segmentacji rynku. I Ogólnopolska Konferencja "Techniczne i ekonomiczne aspekty jakości", Warszawa.
  • 4. Featherstone M. (2001) Koncepcje kultury konsumenckiej. W: Lambkin M., Foxall G., van Raaij F., Heilbrunn B. (red.). Zachowania konsumenta. Koncepcje i badania europejskie. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
  • 5. Gibson E. L., Wardle J. (1999) Approches experimentales pour 1'etude psychologique des choix alimentaires. Cahiers de Nutrition et de Dietetique, nr 3, s. 155-158.
  • 6. Grunert K.G. (2002) Current issues in the understanding of consumer food choice. Trends in Food Science and Technology, nr 13, s. 275-285.
  • 7. Kos C., Szwacka-Salmonowicz J. (1997) Marketing produktów żywnościowych. PWRiL, Warszawa.
  • 8. Kowrygo B., Górska-Warsewicz H., Ługowska K. (1997) Ocena preferencji konsumenckich w zakresie żywności i żywienia. Żywność-Technologia-Jakość, nr 2, s. 51-59.
  • 9. Magnusson M.K. i inni (2001) Attitudes towards organie foods among Swedish consumers. British Food Journal, nr 3, s. 209-226.
  • 10. Marczak M. [2001] Jakość a użyteczność produktu. Problemy Jakości, nr 3, s. 12-14.
  • 11. Narojek L. (1993) Niektóre aspekty uwarunkowań zachowań żywieniowych. IŻŻ, Warszawa.
  • 12. Nelson P. [1974] Advertising as information. Journal of Political Economy, nr 82, s. 729-754.
  • 13. Nestle M. i inni (1998) Behavioral and social influences on food choice. Nutrition Reviews, nr 5, s. S50--S74.
  • 14. Noth W. (2001) Język artykułów użytkowych - podstawy semiotyki dóbr konsumpcyjnych. W: Lambkin M., Foxall G., van Raaij F., Heilbrunn B. (red.). Zachowania konsumenta. Koncepcje i badania europejskie. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
  • 15. Pieczonka W., Roborzyński M. (2000) The quality parameters of ewe milk products influencing the demand of different market segments. Annales Animal Science, nr 2, s. 241-251.
  • 16. Sagan A. (1998) Podejścia "makro" i "mikro" w badaniach znaczeń produktów i wartości konsumenckich. Zeszyty Naukowe AE w Krakowie, nr 513, s. 73-88.
  • 17. Schafer R., Yetley E.A. (1975) Social psychology of food faddism. Journal American Dietetic Association, nr 2, s. 129-132.
  • 18. Szczucki C.M. (1970) Zakresy znaczeniowe podstawowych pojęć w kontroli jakości produktów mięsnych. Gospodarka Mięsna, nr l, s. 2-5.
  • 19. Sznajder M., Senauer B., Asp E., Kinsey J. (1998) Zmieniający się konsument żywności. Wyd. Horyzont, Poznań.
  • 20. Thompson G.D. (1998) Consumer demand for organic foods: what we know and what we need to know. American Journal of Agricultural Economics, nr 5, s. 1113-1118.
  • 21. Wandel M., Bugge A. (1997) Environmental concern in consumer evaluation of food quality. Food Quality and Preference, nr 1, s. 19-26.
  • 22. Williams P.R.D., Hammitt J.K. (2000) A comparison of organic and conventional fresh produce buyers in the Boston area. Risk Analysis, nr 5, s. 735-746.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000123609

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.