PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | nr 12 | 14--19
Tytuł artykułu

Czy dużym państwom członkowskim UE wolno więcej? : Orzeczenie C-27/04 Komisja Wspólnot Europejskich przeciwko Radzie Unii Europejskiej, dotyczące nadmiernego deficytu budżetowego w Niemczech i Francji

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską (TWE) w art. 104 zobowiązuje państwa państwa członkowskie do unikania nadmiernego deficytu budżetowego, określając równocześnie procedurę reagowania na nadmierny deficyt. Od momentu wprowadzenia jednolitej waluty euro równowaga budżetowa ma szczególne znaczenie dla zachowania stabilności polityki gospodarczej WE. Zwłaszcza na dużych państwach członkowskich spoczywa w tym względzie ogromna odpowiedzialność, ponieważ ich niestabilność budżetowa może destabilizować całą strefę euro.
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
14--19
Opis fizyczny
Bibliografia
  • Dz.Urz. 1997 C 236, s. 1.
  • Dz.Urz. WE 1997 L 209, s. 6.
  • Dz.Urz. WE 1997 L 209, s. 1.
  • Dz.Urz. WE 2003 L 34, s. 16.
  • Dz.Urz. UE 2003 L 165, s. 29.
  • J.-P. Jacąue, The Pńnciple of/nstutional Balance, CMLR, 41 (2004), s. 383-384.
  • A. Nowak-Far, Unia gospodarcza i pieniężna [w:] J. Barcz (red.), Prawo Unii Europejskiej. Zagadnienia systemowe, WPPiG 2003, s. 149.
  • Press Release No 57/04 z 13.06.2004 r.
  • Press Release 9063/04.
  • D. Simon, Le systeme juridiąue cotnmunautaire, PUF, 2001, s. 518-519.
  • www.curia.eu.int.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000126112

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.