PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 4 | z. 1 | 59--63
Tytuł artykułu

Kierunki przemian w polskim przemyśle rolno-spożywczym w dobie integracji i globalizacji gospodarki

Warianty tytułu
Change's Directions of the Polish Agriculture Industry Food Engineering in the Period of Integration and Globalisation
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Autor zwrócił uwagę na stan i perspektywy rozwoju przemysłu rolno-spożywczego w Polsce, na tle państw Unii Europejskiej. Szczegółowo omówił sytuację i zmiany zachodzące w przemyśle mięsnym, jak również wymogi jakościowe czekające ten sektor w związku z procesami integracyjnymi.
EN
The opportunities for accelerating the food industry development depend mainly on the advancement in industrialization of processing as well as on the industry invention to develop new, high-processed, easy to use and healthy products. Being aware of the responsibility for the final food product quality, producers have changed their approach 10 quality control. Instead of controlling a final products, they prepare and implement quality assurance systems in productions processes. The following quality assurance systems are implemented in the food industry: Good Manufacturing Practice (GMP), Hazard Analysis and Critical Control Points HACCP and Quality assurance systems ISO 9000. (original abstract)
Rocznik
Tom
4
Numer
Strony
59--63
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Kiczuk T. (2000) Jak dostosować rzeźnie i przetwórnie do wymogów Unii Europejskiej. [W:] Informator. Agrolinia, s. 248-250.
  • Rozporządzenie MZiOS z dnia 22 sierpnia 1996 roku w sprawie szczególnych warunków produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych. (Dz. U. z 1996 r. nr. 108, póz. 520.
  • Urban R. (2001) Rynek i przemysł spożywczy na początku XXI wieku. Przemysł Spożywczy, nr. 8.
  • Pasternak K. (2001) Przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego przed wejściem do UE. Przemysł Spożywczy, nr 9.
  • Ziajka S. (2002) Współdziałanie systemów zapewnienia jakości. Przemysł Spożywczy, nr 3.
  • BOSS-Rolnictwo nr 46/2001 s. 18-20.
  • Rynek Mięsa - Stan i Perspektywy. lERGiŻ Warszawa 2001.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000039158312

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.