PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 4 | z. 1 | 64--67
Tytuł artykułu

Spożycie żywności ekologicznej w wybranych obszarach kraju

Warianty tytułu
Consumption of Organic Food in Chosen Area's of Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Autorzy przeprowadzili badania, których celem było określenie poziomu i struktury spożycia żywności ekologicznej na wybranych obszarach kraju oraz wskazanie czynników determinujących popyt na tę żywność. Cele szczegółowe związane były z określeniem: charakteru zmian w konsumpcji żywności w Polsce, poziomu i struktury spożycia żywności ekologicznej oraz profilu konsumenta żywności ekologicznej. Badaniami objęto 388 gospodarstw domowych znajdujących się w różnych częściach kraju, w których konsumuje się żywność ekologiczną. Przedmiotem badań było przede wszystkim spożycie certyfikowanej żywności ekologicznej. Na zakończenie autorzy podali wnioski z przeprowadzonych badań.
EN
The greatest consumption of selected organic foods is in the Central Poland, and the lowest in the families living in the Northern and Southern Poland. Despite of consumption expenses, the structure of organic food consumption does not differ in the analyzed areas of Poland and the people surveyed are mainly interested in vegetables and vegetable-based products, because of their availability and variety. (original abstract)
Rocznik
Tom
4
Numer
Strony
64--67
Opis fizyczny
Bibliografia
  • Alfoldi T., Lockeretz W., Niggli U. (2000): IFOAM 2000 - The World Grows Organic. Proceedings 13th International IFOAM Scientific Conference. Zurich.
  • Grykień S. (1997): Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. Wieś i Rolnictwo, nr 2.
  • Gulbicka B. (2000): Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku. lERiGŻ, Warszawa.
  • Metera D., Bednarek A. (1999): Marketing produktów ekologicznych w północno-wschodniej Polsce. Fundacja IUCN Poland, Warszawa.
  • Michelsen J., Hamm U., Wynen E., Roth E. (1999): The European Market for Organie Products: Growth and Development. Hohenheim University, Germany.
  • Runowski H. (1999): Organizacyjno-ekonomiczne aspekty rolnictwa ekologicznego. Wydawnictwo SGGW Warszawa.
  • Senauer B., Asp E., Kinsey J. (1993): Food Trends and the Changing Consumer. Eagan Press, St. Paul, Minnesota, USA.
  • Zysnarska E. (1997): Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju produkcji żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi. Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000039401390

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.