Warianty tytułu
Differentiation of Marketing Strategies in Meat-Processing Companies in Poland
Języki publikacji
Abstrakty
Autorka przedstawiła zróżnicowania strategii marketingowych na przykładzie przedsiębiorstw przetwórstwa mięsnego. Punktem wyjścia prowadzonych rozważań, było przedyskutowanie możliwych do wyboru opcji strategii. Autorka przedstawiła również kierunki przemian w przemyśle spożywczym w Polsce. Szczególną uwagę poświęciła analizie czynników kształtujących sytuację konkurencyjną wewnątrz sektora przetwórstwa mięsnego oraz kierunkom zróżnicowania strategii marketingowych przedsiębiorstw w tej branży.
The objective of the presented paper is to show the conditions of the introduction of full range of marketing activities in meat-processing companies taking into consideration complex procedures of marketing management. The results of research presented in this paper show the possible trends of differentiation of marketing strategies in meat-processing companies. The range of the use of marketing strategies depends first of all on the development of food demand and the degree of its saturation, the level of capital concentration and the development of marketing systems. The full use of the developed marketing strategies on the meat market is a long-lasting process of several stages. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
181--185
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
- Kos C., Szwacka-Salmonowicz J. (1997): Marketing produktów żywnościowych. PWRiL, Warszawa, 90-95.
- Szwacka-Salmonowicz J. (2000): Możliwości wprowadzania strategii marketingowych w przedsiębiorstwach agrobiznesowych w warunkach transformacji gospodarki polskiej. Zeszyty Naukowe WSZiM w Warszawie, nr 2(8)2000, 138-139.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000059177955