Warianty tytułu
The Instruments and Mechanisms Used in the Europe Union and Poland on the Beef and Veal Market
Języki publikacji
Abstrakty
Autorka przeanalizowała wybrane instrumenty i mechanizmy stosowane w Unii Europejskiej na rynku mięsa wołowego i cielęcego. Opracowała, na podstawie rozporządzeń i dyrektyw Rady i Komisji Europejskiej, wymagane informacje dotyczące tego rynku z zakresu produkcji, cen, interwencji, wsparcia bezpośredniego (system premiowy) oraz handlu zagranicznego, a także częstotliwość z jaką należy przesyłać je do Komisji. Na zakończenie autorka przedstawiła dotychczasowe regulacje obowiązujące w tej branży w Polsce.
The beef and veal market in the European Union belong to Common Agricultural Policy since 1962. CAP including animals, meat and meat products, offal, fats and hides. The aim of project is analyse of all instruments (regulations, directives) and mechanisms used in the UE on this market and present regulations used so far in Poland. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Tom
Numer
Strony
210--215
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Dybowski G. (1996): Wspólna organizacja rynku mięsnego w Unii Europejskiej. Problemy integracji rolnictwa, Biuletyn Informacyjny FAPA, 4/96, Warszawa, 21-31.
- Urban R., Wigier M. (2000): Analizy Rynkowe - mięso wołowe. Projekt Phare PL9704-01-13, Komponent A, Warszawa.
- Tul A. (2000): Wymogi KE z zakresu informacji dotyczących rynku wołowiny i cielęciny oraz źródła ich pozyskiwania w Polsce. Seminarium z ramach komponentu Ć "Koncepcja systemu informacji rolniczej na potrzeby WPR", Projekt Phare PL9704/01/13. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa, 13 Listopada 2000.
- Rozporządzenia UE dotyczące rynku mięsa wołowego nr: 1964/82, 1208/81, 1186/90, 1445/95, 295/96, 936/97, 2326/1997, 2705/98, 132/98, 2342/1999, 800/1999, 1760/2000, 562/2000, 1596/2000, 907/2000 i dyrektywy UE: 93/24 i 97/77 oraz decyzje: 94/433, 2000/34
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000059548890