PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 4 | z. 5 | 166--171
Tytuł artykułu

Aktywność innowacyjna małych przedsiębiorstw przemysłu spożywczego

Warianty tytułu
Innovative Activities of Small Enterprises of Food Industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Opracowanie dotyczyło działalności innowacyjnej małych przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Wyniki przeprowadzonych badań wykazały, że przedsiębiorstwa te przeznaczały za mało środków finansowych na działalność innowacyjną i pomimo wprowadzanych nowych technologii oraz zmian organizacyjnych, innowacje te miały charakter nieskomplikowanych modyfikacji. W polskim przemyśle spożywczym występują spore opóźnienia strukturalne i innowacyjne. W nowych warunkach rynkowych i w obliczu integracji z UE, zwłaszcza małe przedsiębiorstwa, powinny zmniejszać istniejące opóźnienia techniczno-technologiczne i marketingowe.
EN
The development of innovative activities is considered as a basic factor of the improvement in competitiveness of Polish food industry. 3-time increase of the expenditure on innovative activities (mainly on the modernisation of production lines) was observed in the 90s. Despite of undergoing changes the share of new and modernised products in sales of food industry is low and not exceeds 15%. Small enterprises allocated much less funds for innovative activities. In fact they introduced new products, technological processes and organizational changes, but these innovations were rather conducted in a form of not complicated modifications or even simple imitations. The possibilities of such "non-cost" implementations of small innovations resulted from a low-demanding market. However this period has already gone to the past and further development or subsistence of small interprises would rely upon the change of their strategies for firmly pro-innovative ones. (original abstract)
Rocznik
Tom
4
Numer
Strony
166--171
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Niedbalska G., Wiszniewski W. (1998): Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłowych w latach 1994-1996. Studia i Analizy Statystyczne, GUS, Warszawa.
  • Szczepaniak L, Wigier M. (2002): Aktywność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w okresie transformacji. Przemysł Spożywczy nr 2.
  • Urban R. (red.) (2001): Polski przemysł żywnościowy. Raport 2001. PFPŻ, Warszawa;
  • Wiszniewski W. (1999): Innowacyjność polskich przedsiębiorstw przemysłowych. Instytut Organizacji i Zarządzania "ORGMASZ", Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000063876847

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.