PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 5 | z. 1 | 217--221
Tytuł artykułu

Ekonomiczne i społeczne aspekty zarządzania jakością w gospodarce żywnościowej

Warianty tytułu
Economic and Social Aspects of Quality Management in Agribusiness
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Rosnące znaczenie konkurencji jakościowej jest przyczyną wdrażania w coraz większej liczbie przedsiębiorstw systemów zarządzania jakością. Przedstawiono specyficzne cechy gospodarki żywnościowej, istotne ze względów ekonomicznych i społecznych, dla kształtowania jakości produktów w poszczególnych ogniwach jej łańcucha logistycznego. (oryg. streszcz.)
EN
The growing meaning of the qualitative competition is a reason of the improvement of quality management systems in the more and more greater number of firms. There were presented specific features of the food economy, essential towards economic and soda! aspects, for the formation of the products' quality in each element of its logistic chain. (original abstract)
Rocznik
Tom
5
Numer
Strony
217--221
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Cholewicka-Goździk K. (2002): Kompleksowe koszty jakości - element kształtowania wartości dla klienta. [W:] Koszty jakości w zarządzaniu jakością. Materiały III konferencji naukowej z cyklu: Jakość wyrobów w gospodarce rynkowej. Wyd. Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków, s. 53-62.
  • Iwasiewicz A. (2002): Decyzyjny rachunek kosztów jakości. [W:] Koszty jakości w zarządzaniu jakością. Materiały 111 konferencji naukowej z cyklu: Jakość wyrobów w gospodarce rynkowej. Wyd. Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków, s. 89-104.
  • Jackowska M. (2002): Bezpośrednie i pośrednie skutki ubóstwa w Polsce. [W:] Roczniki Naukowe SERiA, Tom 4, Zeszyt 6, Warszawa-Bydgoszcz, s. 64-67.
  • Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. (1999): HACCP. Koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Wyd. Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Warszawa, s. 277.
  • Menrad K. (2001): lrmovations at the Borderline of Food, Nutrition and Health in Germany. A Systems' Theory Approach. Agrarwirtschaft, Vol. 50, 6, s. 331-341.
  • Oakland J. (2002): Kompleksowe zarządzanie jakością. [W:] Lock D, (red.), Podręcznik zarządzania jakością. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, s. 32-47.
  • Pondel H., Pondel M. (2002): Integracja pionowa rolnictwa z przetwórstwem w opinii wielkopolskich producentów rolnych. [W:] Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Tom 4, Zeszyt 3, Warszawa-Bydgoszcz, s. 166-170.
  • Zalewski R.I. (2002): Zarządzanie jakością w produkcji żywności. Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, Poznań, s. 390.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000066396597

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.