Warianty tytułu
The Influence of Corporate Culture Uniformity on Company Innovations
Języki publikacji
Abstrakty
Zdefiniowano pojęcie spójnej kultury organizacyjnej oraz sformułowano hipotezę mówiącą, że przedsiębiorstwa z wyraźnie zaznaczonymi subkulturami cechują się wyższą innowacyjnością. Hipotezę tę zweryfikowano na podstawie badań empirycznych. (oryg. streszcz.)
Corporate culture uniformity was defined and the hypothesis was advanced that company with distinct separated subcultures is more innovative. The hypothesis was empirically verified. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
88--92
Opis fizyczny
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
- Behrends T, Organisationskultur und Innovativität. Eine kulturtheoretische Analyse des Zusammenhangs zwischen sozialer Handlungsgrammatik und innovativem Organisationsverhalten, Reiner Hampp Verlag, München, Mering 200l.
- Gebert D., Boerner S., Matiaske W., Offenheit und Geschlossenheit in Organisationen - zur Validierung eines Meβinstruments (FOGO - Fragebogen zur Offenheit/ Geschlossenheit in Organisationen), Diskussionspapier 1996 nr 15, Wirtschaftswissenschaftliche Dokumentation, Berlin 1996.
- Hamel G., Das revolutionäre Unternehmen. Wer Regeln bricht: gewinnt, Econ, München 2001.
- Hilmer F.G., Donaldson L., Jenseits der Management Mythen: Kontinuität stall Trendhopping, Moderne Industrie, Landsberg am Lech 1997.
- Kamiński R., Spójność kultury organizacyjnej a innowacyjność przedsiębiorstwa, Wrocław 2002 (rozprawa doktorska).
- Kast F.E., Rosenzweig J.E., Contingency Views of Organization and Management, McGraw-Hill, Chicago 1973.
- Kirsch W., Kommunikatives Handeln, Autopoiese, Rationaliät. Kritische Aneignungen im Hinblick aufeine evolutionäre Organisationstheorie, Münchener Schriften zur angewandten Führungslehre, München 1992.
- Lawrence P.R., Lorsch J.W., Organization and Environment, Harvard Business School, Boston 1990.
- Martin J., Cultures in organizations; Three perspectives, Oxford Univ. Press, New York 1992.
- Steinmann H., Schreyogg G., Zarządzanie - Podstawy kierowania przedsiębiorstwem. Koncepcje, funkcje, przykłady, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 1998.
- Zgorzelski M., Hamburgery ze świętej krowy, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2002.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000076397999