PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 5 | z. 3 | 208--212
Tytuł artykułu

Rola producentów rolnych, przetwórstwa i konsumentów w kształtowaniu jakości żywności

Warianty tytułu
The Role of the Farmers, the Processing and the Consumers in the Formation the Quality of the Food
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule dokonano analizy wpływu producentów rolnych, przetwórstwa i konsumentów na jakość żywności
EN
The final quality of the food products is the result of the action many f actors, f or example: methods of the agricultural production, the general quality of environment, the methods of processing (including usage of the sinthetical preservatives and other agents) and even the ways of the transport, storage and so on. Plenty of them affect quality of the food negatively, mainly as a result the pressure of the economic factors (i.e. necessary of the permanent decreasing the Production costs) and incorrect agricultural and consumption policy. All participants of this process should go in the direction of the creating a new model of the national economy, which will be good for the health and environmental protection. (original abstract)
Rocznik
Tom
5
Numer
Strony
208--212
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Hawken P. (1993): The Ecology at Commerce. A Declaration of Sustainability. Pub: Harper Business, a Division at HarperCollins Publishers, Inc. New York.
  • Kuś J. (l 996): Systemy gospodarowania w rolnictwie. Rolnictwo ekologiczne. Materiały szkoleniowe 45/95, Puławy.
  • Terelak H., Piotrkowska M., Motowicka-Teralak T., Stuczyński T., Budzyńska K. (1995): Zawartość metali ciężkich i siarki w glebach użytków rolnych Polski oraz ich zanieczyszczenie tymi składnikami. Zesz. Prób. Post. Nauk. Roi, 418, cz. l, s. 45-60.
  • Wilkin J. (l 995): Jaki kapitalizm, jaka Polska? PWN, Warszawa.
  • Woźniak L. (1996): Biogenne pierwiastki metaliczne i niektóre toksyczne metale ciężkie w glebach i roślinach Bieszczadów. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, Rozprawy nr 216, s. 1-80.
  • Woźniak L. (1999): Some Biogeochemical and Anthropogenic Aspects of Food and Fodder Contamiation by Harmful and Toxic Components. Polish J. at Environmental Studies, vol. 8, supl. II, s. 46-50.
  • Woźniak L., Drozd K. (2002): Tendencje przemian modelu przedsiębiorczości w agrobiznesie w dobie globalizacji i ekoro-zwoju. Roczniki Naukowe SERiA, T. IV, z. 6, s. 190-194.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000087458015

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.