PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 5 | z. 6 | 73--76
Tytuł artykułu

Economic Environment and International Competitiveness in the Hungarian Food Chain

Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The level of self-sufficiency of Hungary in agricultural and food industrial goods is 120% on the average due to its good natural endowments and comparative advantages deriving from its human capital, which shows a dynamic export orientation. In the 90's the share of food industry and agriculture in the total turnover decreased at a world-wide scale. At this time a 30% fall in the participation of Hungary can be observed. At the end of the 80's and at the beginning of the 90's the sector represented a proportion of 20-25%, whereas in 2001 only 8% notwithstanding the 1% growth in relation to the previous year. Agricultural import is significantly less, it accounts for 3.5% of the total import. The main problem, indeed, is not the decrease of proportion but the decrease of active balance of foreign trade or its stagnation. In the Hungarian economic policy in 2001 there are two such economic policy measures to mention that significantly affected the cash flow, profitability and financing ability of the sector. One is the raise of the minimum wage, the other is the modification of the exchange rate system and the shockingly abrupt raise of the course of the forint. (original abstract)
Rolnictwo węgierskie, dzięki wykorzystaniu posiadanych zasobów naturalnych i kapitału ludzkiego, zapewnia samowystarczalność Węgier w zakresie produkcji rolniczej i produktów rolno-spożywczych. Istnieje nawet przeciętnie 20% nadwyżki tej produkcji wobec potrzeb krajowych. Następuje jednak spadek znaczenia sektora żywnościowego, którego udział w produkcji krajowej spadł z 20-25% na przełomie lat 80 i 90. do 8% w 2001 roku. Import rodzimy sięga 3,5% całości importu. Problemem staje się pogarszający się bilans obrotów zagranicznych, obniżenie płynności finansowej przedsiębiorstw, spadek opłacalności produkcji oraz kłopoty z finansowaniem rozwoju sektora żywnościowego. Dodatkowo - rosną płace minimalne oraz nastąpiły gwałtowne zmiany kursu forinta. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Tom
5
Numer
Strony
73--76
Opis fizyczny
Bibliografia
  • Fekete-Farkas M., Molnár J. (2002): Az árfolyamrendszer és a mezőgazdasági termékek, valamint élelmiszerek külkereskedelmi versenyképességének összefüggései Gazdálkodás, 4 sz.
  • Fekete-Farkasné M., Audley E. (1997): Földhasznosítás és a jövedelmek összefüggése Kelet-Angliában Gazdálkodás, б sz.
  • Kovács Zoltán Á. (2002): Komparatív előnyök és az áruszerkezet változása Magyarország Európai Unióval folytatott kereskedelmében, Külgazdaság, 7-8 sz.
  • Molnár J. (2000): A földtulajdon és földhasználat, Gazdálkodás, 4 sz.
  • Szűcs L, Fekete-Farkas M., Molnár J. (2003): A birtok és üzemi struktúra mozgásának prognosztizálható irányai, Gazdálkodás Különszám.
  • Szűcs I. (2002): A birtok és üzemi struktúra alakulása és a versenyképesség, Kutatási részjelentés, NKFP-2001, 4/032, Gödöllő.
  • Agrár Európa 2002 évi számai.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000088561103

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.