PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | nr 644 | 75--89
Tytuł artykułu

Genetyczne uwarunkowania składu kwasów tłuszczowych w mięsie jagniąt

Warianty tytułu
Genetic Conditioning of the Composition of Fatty Acids in Lamb
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Tłuszcz w mięsie wpływa na jego właściwości żywieniowe, sensoryczne i przydatność technologiczną. O jakości tłuszczu decyduje w dużym stopniu skład kwasów tłuszczowych, a ten uzależniony jest od gatunku zwierząt, żywienia i systemu chowu, wieku, płci i genotypu. Wśród tych czynników wiele uwagi poświęca się uwarunkowaniom genetycznym profilu kwasów tłuszczowych w mięsie jagniąt, co związane jest przede wszystkim z pracami nad doskonaleniem użytkowości tych zwierząt. Przedmiotem artykułu jest skład kwasów tłuszczowych w mięsie jagniąt merynosowych, polskiej owcy długowełnistej, polskiej owcy nizinnej oraz ich mieszańców z różnymi rasami, a także w mięsie jagniąt innych ras.
EN
The paper deals with the composition of fatty acids in the meat of lambs of merino sheep, Polish long-wool sheep, Polish lowland sheep, and their hybrids with various breeds, as well as in the meat of lambs of other breeds. The results of the presented research point to the genetic conditioning of the composition of fatty acids in lamb. Differences between the compared genotypes in respect of the levels of individual acids are observed. Most often these differences concern the C18:1 content, then the C14:0 content, as well as the C18:3 and C18:0 contents, and to a lesser degree - the C12:0 and C16:0 contents. Sporadically the effect of genotype on the C 18:2 content and the polyunsaturated fatty acids ratio - n-6/n-3 is found. The confirmed results of the research show that the polyunsaturated fatty acids content of fat in the Texel and black-headed breeds is increased, while in the Île de France and Frisian breeds it is decreased. On the basis of the carried out studies it can be stated that the composition of fatty acids is a factor determining the quality of the meat of lambs and it should be taken into consideration when establishing the effect of genotype on the nutritional value of lamb. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
75--89
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bartnikowska E., Obiedziński M.W., Grześkiewicz S., Rola i znaczenie żywieniowe sprzężonych dienów kwasu linolowego, "Przemysł Spożywczy" 1999, nr 7.
  • Borys A., Borys B., Observations on Breed Differences in Selected Parameters of Lamb Meat Health Quality, 47th ICoMST, Cracow 2001, vol. 1.
  • Borys B., Borys A., Cechy funkcjonalne mięsa jagniąt mieszańców drugiego stopnia merynosa polskiego z rasami plennymi i rasą mięsną, Roczniki Naukowe Zootechniki 2000, Suplement, z. 6.
  • Borys B., Borys A., Zawartość składników prozdrowotnych w tłuszczach zapasowych i śródmięśniowych tuczonych jagniąt w zależności od genotypu i płci, Roczniki Naukowe Zootechniki 2001, z. 11.
  • Brzostowski H., Milewski S., Tański Z., Wpływ zamrażalniczego przechowywania na jakość mięsa tryczków rasy kamienieckiej i jej mieszańców, Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego 1995/1996, t. 32/33.
  • Brzostowski H., Tański Z., Niektóre wskaźniki jakości mięsa tryczków owcy kamienieckiej, czarnogłówki i ich mieszańców przechowywanego w stanie zamrożonym, Zeszyty Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, "Przegląd Hodowlany" 1995, nr 25.
  • Brzostowski H., Tański Z., Sowińska L, Jakość mięsa tryczków mlecznych owcy pomorskiej, île de france oraz ich mieszańców, Zeszyty Naukowe PTZ, "Przegląd Hodowlany" 1999, nr 43.
  • Ciuryk S., Kaczor U., Zawartość kwasów tłuszczowych i cholesterolu w mięsie tryczków rasy polskiej owcy długowełnistej i mieszańców po trykach rasy charollaise [w:] Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania wartości rzeźnej i jakości mięsa zwierząt, Materiały z konferencji, AR, Lublin 1996.
  • Dufey P.A., Fleisch ist eine CLA-Nahrungsquelle, "Agrarforschung" 1999, nr 6.
  • Fleisch und Fettqualität von Lämmern verschiedener Rassen, S. Grumbach, K. Nürnberg, W. Zupp, M. Hartung, K. Ender, "Fleischwirtschaft" 2001, nr 4.
  • Gertig H., Przysławski J., Rola tłuszczów w żywieniu człowieka, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 1994, vol. 21, nr 4.
  • Jakość mięsa tryczków owcy kamienieckiej i czarnogłówki oraz ich mieszańców, H. Brzostowski, Z. Tański, S. Milewski, J. Sowińska [w:] Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania wartości rzeźnej i jakości mięsa zwierząt, Materiały z konferencji, Lublin 1996.
  • Kaczor U., Ciuryk S., Pustkowiak H., Parametry jakości tryczków polskiej owcy długowełnistej oraz jej mieszańców z trykami ras mięsnych, Roczniki Naukowe Zootechniki 2000, Suplement, z. 8.
  • Kędzior W., Wpływ międzyrasowego krzyżowania owiec na skład kwasów tłuszczowych w tłuszczu jagniąt, Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego 1991, t. 28.
  • Kühne D., Konjugierte Linolsäure in Fetten von Wiederkäuern, "Fleischwirtschaft" 1999, nr 12.
  • McClinton L.O.W., Carson A.F., Growth and Carcass Characteristics of Three Lamb Genotypes Finished on the Same Level of Feeding, "Animal-Science" 2000, vol.70, nr 1.
  • Określenie optymalnej dojrzałości rzeźnej oraz jakości mięsa i tłuszczu jagniąt mieszańców. Ocena rzeźna oraz jakość mięsa i tłuszczu, W. Kieć, A. Korniewicz, B. Pałeczek, H. Czarnik-Matusewicz, Roczniki Naukowe Zootechniki 2002, nr 29.
  • Patkowska-Sodoła B., Bodkowski R., Jędrzejczak J., Zawartość sprzężonych dienów kwasu linolowego (SKL) w mięsie i mleku różnych gatunków zwierząt, Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu, Konferencje XXX, Wrocław 2000, nr 399.
  • Radzik-Rant A., Skład kwasów tłuszczowych oraz analiza rzeźna jagniąt różnych genotypów ubijanych przy masie ciała 22 kg i 30 kg, Zeszyty Naukowe PTZ, "Przegląd Hodowlany" 1999, nr 43.
  • Tański Z., Jakość mięsa jagniąt owcy kamienieckiej i jej mieszańców po trykach rasy Berrichone Du Cher i Czarnogłówka przechowywanego w warunkach chłodniczych, III Owczarska Szkoła Wiosenna nt. "Alternatywne kierunki wykorzystania krajowego pogłowia owiec", Krynica, 12-14 kwietnia 1999 r., Zeszyty Naukowe SGGW, Warszawa 1999, nr 3.
  • Tański Z., Brzostowski H., Jakość mięsa jagniąt owcy pomorskiej i jej mieszańców po trykach ras mięsnych przechowywanego w warunkach chłodniczych, Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu, Konferencje XXX, Wrocław 2000, nr 399.
  • Untersuchungen zum Einfluβ der Rasse, des Geschlechts und der Fütterung auf die Qualität und Fettsäurenzusammensetzung des Fleisches von Lämmern, S. Demise, HD. Matthes, H. Möhring, K. Nürnberg, G. Bittner, K. Pilz, M. Hartung, M. Schubert, "Züchtungskunde" 1998, nr 70.
  • Wartość rzeźna i jakość mięsa jagniąt owcy pomorskiej, île de France oraz ich mieszańców, H. Brzostowski, Z. Tański, J. Sowińska, P. Brewka, Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu, Konferencje XXX, Wrocław 2000, nr 399.
  • Zastupenie mastnych kyseli v musculus longissimus lumborum et thoracis jahniat, O. Palanska, K. Ochodnicka, V. Nosal, R. Ondrejicka, "Polnohospodarstwo" 1994, vol. 40, nr 6.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000089428891

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.