Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Characterization of the Degrees of Correlations between the Tested Parameters of Product Quality Assessment
Języki publikacji
Abstrakty
W pracy omówiono badania korelacji między krzywymi opisywanymi prostymi modelami kinetycznymi.
In the science of commodities studies on the correlations between curves or various processes result from various needs. The problem of the possibility of replacing the research methods, including the equipment, attracts more and more attention. Empirical curves obtained by using numerous methods and various equipment can show different correlations. In the present paper studies on the correlations between curves described as simple kinetic models are presented. The problem of kinetic models equivalence is discussed and the characterization of curves of the aw, dw, as and ds types is given. Linear transformations of kinetic model s are characterized as well. This problem is very important for maintaining in calculations unchanged orders of processes. The possible correlations of curves have been paired a-b. The degrees or correlations in group A - full correlation, in group B - incomplete correlation, and in group C - lack of correlation are discussed. Practical application of the study of correlations between definite parameters has been related to changes in the peroxide number and savouriness in soybean, sunflower and rape oils heated at 120°C and 140°C. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
57--77
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Baryłko-Pikielna N., Analiza sensoryczna i jej zastosowanie, "Żywność, Technologia, Jakość" 1998, nr 1.
- Kondratowicz-Pietruszka E., Kinetyczna analiza wybranych krzywych zmian jakości wyrobów, Zeszyty Naukowe AE w Krakowie, Seria specjalna: Monografie, Kraków 1995, nr 125.
- Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Quality Changes in Edible Oils at High Temperature. Kinetic Analysis, "European Journal of Lipid Science and Technology" 2000, nr 4.
- Kondratowicz-Pietruszka E., Stokłosa K., Funkcje powolności w ocenie smakowitości oleju rzepakowego, Zeszyty Naukowe AE w Krakowie, Kraków 1997, nr 488.
- Matuszewska I., Szczecińska A., Baryłko-Pikielna N., Przydatność sensorycznej metody profilowej w interpretacji preferencji konsumenckich wybranych produktów, "Żywność, Technologia, Jakość" 1998, nr 1.
- Molski A., Wprowadzenie do kinetyki chemicznej, WNT, Warszawa 2001.
- Schwetlick K., Kinetyczne metody badania mechanizmów reakcji, PWN, Warszawa 1975.
- Witekowa S., Kinetyka chemiczna, PWN, Warszawa 1982.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000089451064