PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 67 (nr 931) | 5--15
Tytuł artykułu

Naturalne metody wzbogacania diety w selen: suplementacja pieczywa

Warianty tytułu
Natural Methods of Diet Supplementation with Selenium: Bread Fortification
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule omówiona została fizjologiczna rola selenu. Wskazano na stosowane dotychczas formy suplementacji diety w ten deficytowy pierwiastek. Zaprezentowano badania własne wskazujące na możliwość uzyskiwania wzbogaconej w organiczne formy selenu biomasy roślinnej, bakteryjnej lub bakteryjno-drożdżowej o potencjalnym zastosowaniu w technologii produkcji żywności. Dowiedziono skuteczności tej drogi suplementacji na przykładzie fermentowanego pieczywa. (oryg. streszcz.)
EN
Physiological role of selenium is described. Available methods of diet supplementation with selenium are reviewed. Authors present results of their works indicating possibility of plant, bacteria and bacteria/yeast biomass enrichment in organic forms of selenium and its potential use in food production. The usefulness of this method of diet supplementation on example of fermented bread was proved. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000091807045

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.