PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 678 | 71--76
Tytuł artykułu

Konsumenckie kryteria oceny jakości żywności ekologicznej

Warianty tytułu
Consumer Criteria for Assessing the Quality of Health Food
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule omówiono pojęcie jakości w odniesieniu do artykułów spożywczych (wg. C. Szczuckiego i N. Baryłko-Piekielnej) oraz konsumenckie kryteria oceny jakości żywności ekologicznej w oparciu o cztery składowe jakości żywności: pełnowartościowość, pierwotność, świeżość i zanieczyszczenie produktów spożywczych.
EN
The paper is concerned with food produced using ecological methods, the problem having been dealt from the point of view of a consumer. In this connection the most important criteria for assessing the quality of health food are presented, attention having been focused on the factors determining its health value, sensory attractiveness and availability. The paper characterizes also the factors which enable the thorough and comprehensive assessment of the quality of health food. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
71--76
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Baryłko-Piekielna N., Analiza sensoryczna w zapewnianiu jakości żywności, "Przemysł Spożywczy" 1988, nr 12.
  • Binder F., Jakość żywności. Rolnictwo ekologiczne - od teorii do praktyki, Stowarzyszenie Ekoland, Warszawa 1993.
  • Rozporządzenie Rady EWG nr 2092/91 z 24 czerwca 1991 r. w sprawie rolnictwa ekologicznego oraz oznakowania jego produktów i środków spożywczych.
  • Sołtysiak U., Rolnictwo ekologiczne - od teorii do praktyki, Stowarzyszenie Ekoland, Warszawa 1993.
  • Sołtysiak U., Rolnictwo ekologiczne. Encyklopedia agrobiznesu, Fundacja Innowacyjna, Warszawa 1998.
  • Szczucki C., Pojęcie i zakres znaczeniowy cech składających się na jakość produktów mięsnych, "Przemysł Spożywczy" 1971, nr 10.
  • Śmiechowska M., Perspektywy produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej w celu poprawy stanu zdrowia polskiego społeczeństwa, Materiały Kongresu Polskiej Gospodarki Żywnościowej i Nauki o Żywieniu Człowieka, Warszawa 2000.
  • Świda J., Badania preferencji konsumenckich mleka i jego przetworów. Praca doktorska, Wydział Towaroznawstwa, AE w Krakowie, Kraków 1999.
  • Żuchowski J., Mirowska E., Zdrowsza żywność w aspektach rolnictwa proekologicznego [w]: Ekologia wyrobów, Materiały konferencji naukowej, AE w Krakowie, Kraków 2000.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000093009923

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.