PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 678 | 177--187
Tytuł artykułu

Badanie i ocena jakości różnych rodzajów masła dostępnego na rynku

Warianty tytułu
Testing and Assessing the Quality of Various Butters Available on the Market
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Asortyment znajdujących się obecnie na rynku tłuszczów przeznaczonych do smarowania pieczywa stanowią różnego rodzaju masła, margaryny miękkie oraz mieszanki typu miks masła i margaryny. Tłuszcze te różnią się między sobą nie tylko cechami sensorycznymi, lecz także składem chemicznym, a co za tym idzie, mają różną wartość odżywczą i zdrowotną. Podjęcie decyzji o wyborze tłuszczu do smarowania pieczywa może więc dla niektórych konsumentów stanowić pewną trudność. Wśród szerokiego asortymentu tych produktów masło, będące najstarszym, tradycyjnym tłuszczem znanym człowiekowi od dawna, nadal zajmuje ważne miejsce wśród coraz szerszej gamy nowoczesnych produktów tłuszczowych pojawiających się na rynku. Celem opracowania było badanie oraz ocena jakości różnych rodzajów masła dostępnego na rynku sieci detalicznej.
EN
The objective of the research works was to test and assess the quality of butters available on the market. Eight types of butter, including four with reduced caloricity, were tested. It has been found that the quality of butters available on the retail market in Cracow is satisfactory. The sensory quality of all the analysed samples has been found to be good or very good. The physicochemical coefficients were within the limits. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
177--187
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Biuletyn Informacyjny Krajowego Porozumienia Spółdzielni Mleczarskich 2001, nr 1.
  • Broś W., Produkcja i spożycie masła w Polsce, "Przemysł Spożywczy" 2001, nr 2.
  • Pieczonka W., Towaroznawstwo mleka, Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Wydział Ekonomii w Rzeszowie AR w Krakowie, Rzeszów 1999.
  • PN-A-86155:1995. Mleko i przetwory mleczne. Masło.
  • PN-80-A-86207. Mleko i przetwory mleczarskie. masło. Metody badań.
  • PN-ISO 3960. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
  • Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych, H. Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanow, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 1998.
  • Towaroznawstwo żywności przetworzonej, pod red. F. Świderskiego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1990.
  • Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego, L. Hryniewieckiego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1998.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000093606429

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.