PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 67 (nr 931) | 101--108
Tytuł artykułu

Wpływ warunków klimatycznych i zabiegów agrotechnicznych na właściwości skrobi pszennej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Effects of Environmental and Agronomy Factors on Structural Features and Physicochemical Properties of wheat Starch
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Na skład i właściwości skrobi wywiera wpływ szereg czynników: temperatura, nasłonecznienie, data siewu, intensywność opadów, rodzaj gleby i zabiegi agrotechniczne. Właściwości skrobi w największym stopniu zależą od genotypu. Wszystkie wymienione czynniki kształtują plon i decydują o właściwościach poszczególnych elementów ziarna pszenicy. Na warunki klimatyczne trudno jest wpływać, nie sposób jest przewidzieć np. wahań temperatury lub opadów. Reakcja danej odmiany pszenicy jest cechą indywidualną, dlatego ważne jest zrozumienie wpływu poszczególnych czynników na plon i właściwości skrobi. (oryg. streszcz.)
EN
The effects of environmental and agronomy factors on structural features and physicochemical properties of wheat starch from different botanical sources have been investigated for many years. Environmental factors like growth temperature, rainfalls, soil composition, fertilizers, influence significantly on the properties of starch. The most important is genotype. In many cases environmental and agronomy influences such starch properties as : starch biosynthesis, amylose and amylopectin amount, starch crystallinity, granule dimensions. The main issue is to understand what effects environmental factors may have on starch quality. Therefore adapt processing conditions accordingly to maximise finał product quality. (original abstract)
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000093886551

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.