PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | nr 68 (nr 947) | 5--13
Tytuł artykułu

Determination of Sterptomycin in Food Products of Animal Origin by ELISA Method

Warianty tytułu
Oznaczenie streptomycyny w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego z użyciem metody ELISA
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Do oznaczania streptomycyny w produktach żywnościowych zastosowano immunoenzymatyczną metodę ELISA. Stwierdzono wystarczającą czułość testów firmy R-biopharm do oznaczania streptomycyny występującej w żywności jako zanieczyszczenie. Podwyższone poziomy streptomycyny stwierdzono w próbkach mięsa wołowego i kurczaków oraz na nieco niższym poziomie w mięsie wieprzowym. Opisano i przedyskutowano sposób postępowania w użyciu immunoenzymatycznych oznaczeń streptomycyny. (oryg. streszcz.)
EN
Streptomycin in food products has been determined by the immunoenzymatic ELISA method. It has been found that the R-biopharm kit test have a sufficient sensitivity for the determination of streptomycin present as a contaminant in food. Significantly high levels of streptomycin have been confirmed in the samples of beef and chicken meat, while a slightly lower level is observed in pork. The procedure of streptomycin determination and the sensitivity of the immunoenzymatic method are described and discussed. (original abstract)
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000094847826

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.