PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | nr 68 (nr 947) | 5--13
Tytuł artykułu

Determination of Sterptomycin in Food Products of Animal Origin by ELISA Method

Warianty tytułu
Oznaczenie streptomycyny w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego z użyciem metody ELISA
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Streptomycin in food products has been determined by the immunoenzymatic ELISA method. It has been found that the R-biopharm kit test have a sufficient sensitivity for the determination of streptomycin present as a contaminant in food. Significantly high levels of streptomycin have been confirmed in the samples of beef and chicken meat, while a slightly lower level is observed in pork. The procedure of streptomycin determination and the sensitivity of the immunoenzymatic method are described and discussed. (original abstract)
Do oznaczania streptomycyny w produktach żywnościowych zastosowano immunoenzymatyczną metodę ELISA. Stwierdzono wystarczającą czułość testów firmy R-biopharm do oznaczania streptomycyny występującej w żywności jako zanieczyszczenie. Podwyższone poziomy streptomycyny stwierdzono w próbkach mięsa wołowego i kurczaków oraz na nieco niższym poziomie w mięsie wieprzowym. Opisano i przedyskutowano sposób postępowania w użyciu immunoenzymatycznych oznaczeń streptomycyny. (oryg. streszcz.)
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000094847826

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.