PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 193 Wybrane zagadnienia ilościowych analiz ekonomiczno-finansowych | 25--38
Tytuł artykułu

Teorie zachowań firm - część 3: Teorie W. S. Jevonsa, L. Walrasa, A. Marshalla i C. Mengera

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Theories of Firms' Behavior - Part: 3. Theories of W. S. Jevons, L. Walras, A. Marshall and C. Menger
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest zwięzłe omówienie neoklasycznych teorii zachowań firm, według W. S. Jevonsa, L. Walrasa, A. Marshalla i C. Mengera, z perspektywy rachunku prognoz i ekonomii matematycznej. W prezentowanym tekście wskazujemy na bariery procesu modelowania zachowań firm oraz możliwości falsyfikacji omawianych teorii.(abstrakt oryginalny)
EN
The paper contains a brief presentation of neoclassic theories of firm's behavior. We present theories of W. S. Jevons, L. Walras, A. Marshall and C. Menger. The discussion is given from the perspective of forecasting calculus and mathematical economy. We show barriers of a modeling process and possibility of theories falsification.(original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Blaug M. (1994), Teoria ekonomii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Jevons W. S. (1871), The Theory of Political Economy, London.
  • Lardner D. (1850), Railway Economy Microform, Taylor, Walton, Maberly, London.
  • Launhardt W. (1885), Mathematische Begründung der Volkswirtschaftslehre, hrsg. v. B. G. Teubner, Leipzig.
  • Marshall A. (1890), Principles of Economics, Macmillan & Co., London.
  • Menger C. (1871), Grundsätze der Volkswirtschaftslehre, hrsg. v. W Braumüller, Wien.
  • Milo W. (2003), Prognozowalność zachowań firm, Wyd. Akad. Ekon., Wrocław.
  • Milo W. (2005a), Teorie zachowań firm, cz. l, "Acta Universitatis Lodziensis", Folia Oeconomica 193.
  • Milo W. (2005b), Teorie zachowań firm, cz. 2, "Acta Universitatis Lodziensis", Foli Oeconomica 193.
  • Thunen J. H. von (1826, 1850), Der isolierte Staat, Berlin.
  • Walras L. (1874), Elements d'economic politiąue pure, ed. L. Corbaz, Lausanne.
  • Zamagni S. (1997), Microeconomic Theory, Basil Blackwell, Oxford-New York.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000094868213

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.