PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 6 | z. 1 | 158--161
Tytuł artykułu

Opłacalność produkcji mleka krowiego w latach 1991-2003

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Profitability of Cow Milk Production in 1991-2003
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Badano opłacalność produkcji mleka w 49 gospodarstwach rodzinnych różnych regionów kraju. W badaniach uwzględniono czynniki: skalę produkcji, ziemiochłonność, wydajność krów i jakość mleka, stopień zależności od rynku pasz, poziom intensywności produkcji i inne. Monitorowano koszty rzeczywiste paszowe i pozapaszowe produkcji, notowano towarowość gospodarstw, ceny mleka, przychody i dochody rolnicze. Obliczono minimalną skalę produkcji przynoszącą parytetowy dochód rolniczy. Stwierdzono, że głównym czynnikiem opłacalności chowu krów jest ich wydajność oraz udział w żywieniu pasz produkcji własnej. (oryg. streszcz.)
EN
Long-term studies on the profitability ofcow milk production were conducted during the years 1991-2003 in 49 farms located in different regions of Poland. The following parameters were analysed: cow stocking density, scalę of production, land consumption, milk yield, ąuality and prices, feed and non-feed costs, agricultural revenue and income. Of all the factors of profitability, yield of cows, milk ąuality and percentage offarm-producedfeeds infeeding werefound to be the most important. It was calculated that in order to obtain a similar agricultural income to average wages outside agriculture, stocking density should varyfrom 12 to 28 cows according to their milk yield. (original abstract)
Rocznik
Tom
6
Numer
Strony
158--161
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Brzóska R, Gąsior R., Sala K., Zyzak W. (1999): Wpływ soli wapniowych kwasów tłuszczowych na wydajność i skład mleka krów. Roczn. Nauk. Zoot. T 26, z 3, s. 143.
  • Johansson J. (1994): The relation beetwen body size conformation and milk yield in dairy cattle. Anim. BreedAbstr. 32, s. 421.
  • Kurzbauer-Choroszy B., Choroszy Z., Czają H., Trela J. (1999): Przebieg stacjonarnej oceny wartości hodowlanej buhajów w latach 1974-1996. Roczn. Nauk. Zoot. T 26, z 3, s. 21.
  • IZ INRA (1993): Normy żywienia bydła, owiec i kóz. Omnitech Press, Warszawa, IZ Balice.
  • Ney D. M. (1999): Potential for enchancing the nutritional properties of milk fat. J. Dairy Sci. 74 4002- 40012.^ Okularczyk S. (2001): Raport PB KBN 1H0261610. Możliwości obniżania kosztów produkcji mleka.
  • Okularczyk S. (2004): Raport końcowy za okres 1991-2003. Badanie opłacalności produkcji zwierzęcej. Temat 43102.1.
  • Puchajda Z., Czaplicka A., Szymańska M. (1999): Współzależność między cechami użytkowości mlecz­nej a wymiarami wymienia krów holsztyńsko-fryzyjskich importowanych z Francji i Niemiec. Roczn. Nauk. Zoot. t 26, z 3, s. 49.
  • Smoleński Z. (1999): Rynek mleka i produktów mleczarskich. ZN, IERIGŻ. s. 147.
  • Szulc T. (1999): Sterowanie wydajnością i jakością krów. Nowe Roln. 12, s. 13.
  • Woś A. (2001): Koniunktura rolnicza. ZN, lERiGŻ, s. 22.
  • Zegar J. (1999): Dochody rolnicze. ZN, lERiGŻ, s. 40-51.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000094957737

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.