PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 6 | z. 1 | 220--223
Tytuł artykułu

Intensywność produkcji trzody chlewnej w Polsce

Warianty tytułu
Intensity of Pigs Production in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Omówiono zagadnienia związane z efektywnością, intensywnością oraz opłacalnością produkcji trzody chlewnej w Polsce.
EN
The aim of study was estimate intensity of pigs production in Poland. The analyse obtained farms witch keep the accounts for IERiGŻ. In paper follow up findings refereed to effect feedig regiments on meat quality. Consume of industrial feed in feeding pigs limited high prices that feed. In analyses farms made a note increase effectiveness feeding of pigs. Concentration of production and growth of scale production influenced on effective and less labour-consuming regiments of feeding pigs. Quality meat depended on properly dosage of feed. (original abstract)
Rocznik
Tom
6
Numer
Strony
220--223
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Fandrejewska M. (1997): Wpływ systemu żywienia na jakość mięsa mieszańców po knurach rasy hampshire. [W:] Współczesne zasady żywienia świń. Materiały konferencji naukowej. Jabłonna 3-4 czerwca 1997 r. 200-203.
  • Kamyczek M. (2000): Koszty żywienia w tuczu świń. Wieś Jutra, nr 8 (25), 22-23.
  • Koćwin-Podsiadła M., Krzęcio E. (2004): Jakość polskich świń i pochodzącego od nich mięsa na tle surowca wieprzowego z innych krajów. Trzoda Chlewna nr 4, 56-60.
  • Olszewska M. (2002): Tuczniki o lepszej mięsności. Częstochowska Gazeta Rolnicza, nr 2/2002.
  • Roczniki statystyczne GUS, 1991-2002.
  • Skarzyńska A., Pokrzywa T. (2003): Produkcja, koszty ekonomiczne i dochody wybranych produktów rolniczych w latach 2001-2002. IERiGŻ, Warszawa, 59-64.
  • Szarek S. (2003): Magia mięsności. Trzoda chlewna nr 12, 47-48.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000095009540

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.