PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 3 | 57--65
Tytuł artykułu

Wykorzystanie metody ekobilansu jako wskaźnika obciążenia środowiskowego na przykładzie wybranych produktów spożywczych

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Ecobalance Method as a Factor of the Eivironmetal Impact on the Basis of Selected Food Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zmieniające się uwarunkowania ekonomiczne w przedsiębiorstwach powodują wprowadzanie nowoczesnych systemów zarządzania oraz wprowadzanie instrumentów, które mają za zadanie zanalizować sytuację środowiskową przedsiębiorstwa, przedstawić jego obecny stan oraz zaproponować rozwiązania, w wyniku których sytuacja firmy na tle środowiska naturalnego ulegnie poprawie. Jedną z takich metod jest LCA (Life Cycle Analyssis) zwana Oceną Cyklu Życia produktu lub w skrócie ekobilansem. Metoda ta znalazła swoje miejsce w rodzinie norm ISO 14040. Wykorzystywana jest do identyfikacji i oceny wszystkich oddziaływań na środowisko związanych z produktem, począwszy od wydobycia surowców poprzez wytworzenie półproduktów, produktu finalnego, jego eksploatację aż do tego, co się z nim dzieje po zakończeniu eksploatacji. W artykule przedstawiono wpływ wybranych produktów spożywczych na tworzenie obciążeń środowiskowych. Największymi wartościami ekobilansowych wskaźników charakteryzowały się produkty z grupy przetworów mleczarskich i mięsnych, najmniejszymi warzywa i owoce.(oryg. streszcz.)
EN
Changing economical conditions in companies causes introducing modern management systems and tools which have a task to analyse company's environmental situation, present its current condition and propose solutions which allow to correct company's situation against the background of natural environment. The Life Cycle Analysis, called ecobalance, is one of such methods. The method found its place in the family of ISO 14040 standards. It is used for identifying and estimating all factors which influence environment and are connected with product, from getting raw materials throughout semi-finished product manufacturing, final product, its exploitation, up to what is going on with it after finish the exploitation. The article has presented the influence of selected food products on creating environ-mental loads. Products from the group of dairy and meat products were characterised by biggest ecobalance value, by smallest - vegetables and fruits.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
57--65
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Adamczyk W. (2000), Ekobilans w ocenie środowiskowej procesów i produktów, "Problemy Ekologii" nr 4.
  • Buttinger K. (2000), Őko- Essen: Klimavertraglich zubeiβen. "OŐNachrichten" nr 7.
  • Góralczyk M., J. Kulczycka, K. Konieczny (2002), Przykład wykorzystania techniki ekologicznej oceny cyklu życia (LCA) w ochronie środowiska. Materiały Konferencyjne "Instrumenty rynkowe w ochronie środowiska", AE Wrocław.
  • Nierzwicki W., Malinowska E. (2001), Bilans ekologiczny jako miara wpływu technologii na środowisko naturalne "Inżynieria Ekologiczna" nr 5.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000099655702

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.