PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 7 | z. 4 | 29--33
Tytuł artykułu

Funkcje turystyki wiejskiej

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Functions of Rural Tourism
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Autorka podjęła próbę analizy funkcji rozwoju turystyki wiejskiej. Funkcje te podzieliła na dwie grupy, tj. ekonomiczne i pozaekonomiczne. Są one realizowane zarówno w odniesieniu do turystów, ludności autochtonicznej, środowiska przyrodniczego, jak i gospodarki. Artykuł nie wyczerpuje problemu skutków rozwoju turystyki, a jest wstępem do badań empirycznych.
EN
The paper tries to analyze functions of agrotourism. These functions have been divided into two groups i.e. economical and non-economical ones. The functions are perceived from the view point of tourists, local communities, environment and economy. The paper does not sufficiently raise this problem but may be treated as an introduction to empirical research. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Tom
7
Numer
Strony
29--33
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Alejziak W. 1999: Turystyka w obliczu wyzwań XXI w. Albis, Kraków.
  • Gaworecki W. 2000: Turystyka. PWE, Warszawa.
  • Łazarek M., Łazarek R. 2002: Gospodarka turystyczna. Wybrane zagadnienia. WSE, Warszawa.
  • Majewski J. Lane B. 2003: Turystyka wiejska i rozwój lokalny. Fundacja Edukacji dla Demokracji, Warszawa.
  • Panasiuk A. (red.) 2004: Ekonomiczne podstawy turystyki. Uniwersytet Szczeciński, Szczecin.
  • Przecławski K. 1997: Człowiek a turystyka. Zarys socjologii turystyki. Albis, Kraków.
  • Wodejko S. 1997: Ekonomiczne zagadnienia turystyki. WSH, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000099691969

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.