PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 6 | z. 2 | 309--313
Tytuł artykułu

Polski handel zagraniczny żywnością na tle Unii Europejskiej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Polish Foreign Trade of Food Against the Background of European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest ocena roli Polski w handlu zagranicznym żywnością ze szczególnym uwzględnieniem krajów UE, jako głównych partnerów handlowych. Przeanalizowano ocenę kierunków zmian w polskim handlu żywnością w latach 1990-2002 i omówiono relacje wielkości krajowych oraz unijnych w zakresie importu i eksportu.
EN
Poland's accession to EU gives polish food economy new challenges, among in range progress in trade broaden with EU countries and improvement foreign trade balance of food products. Special meaning in this arena may have Germany market, which is marked by adverse balance of foreign trade in turnover of: vegetables and fruits, pig meat, poultry meat and eggs. Exports increase in above featured markets of our largest trade partner and develop new market niches are our chances to growth national food production. (original abstract)
Rocznik
Tom
6
Numer
Strony
309--313
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Ernährungs- und agrarpolitischer Bericht der Bundesregierung 2003 (2003): BMYEL, Berlin, 104-111.
  • FAO 2003, FAOSTAT Statistical Databases FAO [http: //faostat.fao.org/faostat].
  • Gulbicka B. (2000): Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku. Studia i Monografie IBRiGŻ, 96, 198-206.
  • Nietupski T., Szybiga K. (2002): Bilans żywnościowy województwa dolnośląskiego. Rocz. Nauk. SERiA, 1. IV, z. l, 138-141.
  • Pałasz L. (2002): Handel Polski z Unią Europejską, ze szczególnym uwzględnieniem artykułów rolno- spożywczych. Folia Univ. Agric. Stetin. Oeconomica, 232(42), 347-352.
  • Rocznik Statystyczny Handlu Zagranicznego GUS 2003, 307-350.
  • Rowiński J., Wigier M. (2003): Handel zagraniczny artykułami rolno-spożywczymi. [W:] Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 2002 roku. IERiGŻ, Warszawa, 283-305.
  • Woś A. (2003): Rolnictwo i sektor żywnościowy w 2002 roku. IERiGŻ Warszawa, 34-40.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000101562203

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.