PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | nr 1 | 44--55
Tytuł artykułu

Badania nad wpływem procesów wyprawy na właściwości reologiczne i organoleptyczne skóry

Warianty tytułu
The Study on the influence of tanning on rheological features of leather
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule podjęto próbę oceny wpływu procesów wyprawy na zmianę właściwości reologicznych i organoleptycznych skóry wygarbowanej. W przeprowadzonych próbach zmieniano tylko jeden etap wyprawy i oceniano związane z tą zmianą właściwości skóry w stanie "crust". Optymalna wersja każdego z badanych procesów przyjmowana była za bazową do kolejnych etapów wyprawy. Dokonano oceny wpływu procesów dogarbowania na właściwości reologiczne i organoleptyczne skóry. W tym celu dogarbowano różnymi metodami skóry "wet-blue" uzyskane w wyniku optymalizacji procesów wyprawy (oryg. streszcz.)
EN
The study attempts to assess the influence of tanning on the change in rheological features and other characteristics of leather. In the performed tests only one tanning stage was being changed and due to this change the characteristics of the leather in crust were being assessed. The processes of retanning leading to the leather in crust were always carried out in an invariable way. Optimal version of each of the examined processes of tanning was taken as a base for subsequent tests. The study evaluates the influence of retanning on rheological and organoleptic featu­res of the leather. With this end in view, wet-blue leathers have been retanned by the use of different methods. The wet-blue leathers were obtained by the optimisation of tanning, which was done in the first part of the research. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
44--55
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000103024399

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.