PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 1 | 94--99
Tytuł artykułu

Zmiany jakości sensorycznej biojogurtów naturalnych w trakcie przechowywania

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Changes in sensoric quality of natural bio-yoghurts during the storage period
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem badań prezentowanych w pracy było określenie wpływu procesu technologicznego oraz rodzaju stosowanego opakowania na jakość sensoryczną jogurtów naturalnych w czasie ich przechowywania. Biojgurty wytworzone na bazie mleka krowiego powinny być pakowane w opakowania szklane, polipropylenowe lub polistyrenowe, ponieważ jak wykazały wyniki przeprowadzonych badań te rodzaje opakowań zapewniają wysoką jakość biojogurtów w czasie ich przechowywania.
EN
Presently, there is a continuing tendency toward an increase in the consumption of fermented milk drinks. Consumers are used to drinking them more eagerly and frequently. The important distinguishing features of the fermented milk drinks are their qualities in the particular their special taste, freshness, appearance, and smell since they decide on whether or not the consumers want to eat them. The main objective of the investigations performed was to determine the impact of the technological process and types of packaging used on the sensory quality of natural yoghurts during their storage. The cow milk bio-yoghurts should be packed in glass, polypropylene and polystyrene packaging since these types of packaging ensure that the high sensory quality of the bio-yoghurts is sustained during the storage period. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
94--99
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000105226775

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.