PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 1 | 13--23
Tytuł artykułu

Impact of foreign direct investment on improving food processing industry in Poland-a specially in Wielkopolska region

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Wpływ bezpośrednich inwestycji zagranicznych na poprawę przemysłu przetwórstwa żywności w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem Wielkopolski
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Celem pracy jest zbadanie natężenia napływu Bezpośrednich Inwestycji Zagranicznych (BIZ) do polskich przedsiębiorstw z sektora przetwórstwa żywności ze szczególnym uwzględnieniem regionu wielkopolskiego. Ten region w zachodniej Polsce posiada dużą atrakcyjność dla inwestorów. Wynika ona z lepiej rozwiniętej infrastruktury i większej liczby przedsiębiorstw niż średnia krajowa. W pracy poddano weryfikacji tezę, że kapitał zagraniczny wpływa na jakość produkowanej żywności. Praca składa się z 3 części. W pierwszej opisano aktualny poziom BIZ i ich dynamikę w okresie 1999-2003 w Polsce na tle krajów Europy Środkowozachodniej. W drugiej scharakteryzowano aspekty własnościowe i strukturalne w sektorze przedsiębiorstw przetwórstwa żywności w Polsce. Kolejny rozdział to rozważania nad wpływem BIZ na poprawę i rewitalizację ww. sektora na przykładzie Wielkopolski. Napływ BIZ spowodował tutaj poprawę jakości procesów i produktów, transfer technologii i wzrost konkurencyjności.
EN
The premise of this paper is that the transfer of innovation and technology via direct foreign investments improves food processing and enhances the competitive edge of the food processing companies. The aim of this paper was to study the size of the FDI-flow (foreign direct investments) into the Polish food processing sector, with particular consideration of the Wielkopolska region. This region in Westpoland is characteristic for its location and investment attractiveness, both above the Polish average, i.e. for the better development infrastructure and the higher entrepreneurial activity of the population than the rest of the country. The next step was to verify the thesis that the foreign capital has impact on the quality of the food produced. The analysis was conducted for the time period of 1990-2002. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
13--23
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000105227017

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.