PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | nr 710 | 13--29
Tytuł artykułu

Wpływ rodzaju adsorbentu i temperatury procesu oczyszczania na właściwości oraz jakość oleju posmażalniczego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Effects of the Adsorbent Type and Purifying Process Temperature on the Properties and Quality of Used Cooking Oil
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy przedstawiono porównanie właściwości adsorbcyjnych krzemianu magnezu (stosowanego na skalę przemysłową w procesach oczyszczania zużytych olejów smażalniczych) oraz węgla aktywnego o zmodyfikowanej powierzchni, otrzymanego poprzez utlenianie handlowego węgla aktywnego stężonym kwasem siarkowym. Porównano zdolność do oczyszczania oleju stosowanego do smażenia żywności z produktów ich degradacji. Proces adsorbcji prowadzono w dwóch zakresach temperatur: 70-80°C i 110-120°C, oraz analizowano wpływ temperatury procesu na zdolność adsorbcji związków o charakterze polarnym. Badania te stanowią kontynuację badań nad zastosowaniem oczyszczania adsorbcyjnego olejów roślinnych wykorzystywanych do smażenia produktów żywnościowych przy użyciu różnego rodzaju adsorbentów.
EN
The paper presents the results of studies on the use of magnesium silicate and sulfuric acid-oxidized active carbon for adsorptive purification of used cooking oils. To evaluate changes in the properties of oil before and after the purification process the following physicochemical parameters and quality coefficients were used: colour, density ρ20, viscosity η40, volatile substances and water content w, iodine number, acid number, peroxide number, saponification number, ester number, anisidine number, Totox fat oxidation index and fatty acid composition determined using gas chromatography. The effect of the process temperature was analyzed, the temperatures employed being 70-78°C and 110-120°C. Due to the purification process carried out at higher temperatures with the use of both magnesium silicate and oxidized active carbon it is possible to decrease considerably the levels of primary and secondary oxidation products and higher fatty acid hydrolysates. At both the temperatures the fat oxidation index is effectively decreased and oil colour is improved. A two-stage cooking oil purifying method is proposed, which is based on adsorbents with surfaces which are, by their very nature, different, and carried out at two different temperatures (original abstract).
Rocznik
Numer
Strony
13--29
Opis fizyczny
Bibliografia
  • Barton S.S., Ewans M.J.B., McDonald J.A.J., An Equation Describing Water Vapour Adsorption on Porous Carbon", "Carbon" 1991, nr 9.
  • Buczek B., Chwiałkowski W., Adsorpcyjne oczyszczanie zużytego oleju roślinnego na utlenionym węglu aktywnym, Materiały XLV Zjazdu Naukowego Polskiego Towarzystwa Chemicznego, t. II, Kraków 2002.
  • Buczek B., Chwiałkowski W., Improvement of Used Rape Oil Quality on Modified Activated Carbon [w:] How to Improves Uses of Oils and Fats, The Research and Development Challenge, Abstracts of 25th World Congress and Exhibition of International Society for Fat Research, Bordeaux 2003.
  • Buczek B., Chwiałkowski W., Purification of Used Frying Oil by Active Carbon Adsorption [w:] Current Trends in Commodity Science, Proceedings of 7th ICom, Poznań, 1-5 September 2002, vol. II.
  • Buczek B., Chwiałkowski W., Purification of Used Frying Oil by Treatment with Magnesium Silicate [w:] Oils, Fats and Lipids in a Changing World, 3rd Euro Fed Lipid Congress, Edinburgh 2004.
  • Buczek B., Chwiałkowski W., Wpływ natury powierzchni węgla aktywnego na jego zdolność do oczyszczania oleju posmażalniczego [w:] Węgiel aktywny w ochronie środowiska i przemyśle, Materiały IV Krajowej Konferencji Naukowo-Technicznej, Częstochowa-Ustroń 2004.
  • Chwiałkowski W., Enhancing Activated Carbon Adsorption of Polar Compounds from Used Frying Oil: Nitric Acid and Hydrogen Peroxide Treatments [w:] Oils, Fats and Lipids in a Changing World, 3rd Euro Fed Lipid Congress, Edinburgh 2004.
  • Chwiałkowski W., Buczek B., Odzyskiwanie zużytego oleju rzepakowego na modyfikowanym adsorbencie węglowym [w:] EkoChemTech'03 Zielona Chemia, Materiały I. Konferencji nt. Zielonej Chemii, Wrocław 2003.
  • Chwiałkowski W., Buczek B., Regeneration of Used Edible Oil Using Oxidised Active Carbon, XLVI Zjazd Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego, Lublin 2003, t. III.
  • Cooke B.S., Adsorbent Treatment of Frying Oils and the Impact on Health and Nutrition [w:] Oils, Fats and Lipids in a Changing World, 3rd Euro Fed Lipid Congress, Edinburgh 2004.
  • Dollimore D., Heal G.R., An Improved Method for the Calculation of Pore Size Distribution from Adsorption Data, "Journal of Applied Chemistry" 1964, vol. 14.
  • Dubinin M.M., Adsorption Properties and Microporous Structures of Carbonaceous Adsorbent, "Carbon" 1987, vol. 25.
  • Dubinin M.M., Water Vapour Adsorption and the Microporous Structures of Carbonaceous Adsorbent, "Carbon" 1980, vol. 18.
  • Lasoń M., Żyła M., Aparatura do wyznaczania izoterm sorpcji i desorpcji par metodą mikrobiuretek, "Chemia Analityczna" 1963, nr 8.
  • Lin S., Akoh C.C., Reynolds A.E., Recovery of Used Frying Oils with Adsorbent Combinations: Refrying and Frequent oil Replenishment, "Food Research International" 2001, vol. 3.
  • Lowell S., Shields J.E., Powder Surface Area and Porosity, Chapman and Hall, London 1991.
  • PN-93-A-86926. Oznaczanie liczny anizydynowej oraz obliczanie wskaźnika oksydacji tłuszczu Totox.
  • PN-A-86934. Spektrofotometryczne oznaczanie barwy.
  • PN-EN ISO 5508:1996. Analiza estrów metylowych.
  • PN-EN ISO 662. Oznaczanie zawartości wody i substancji lotnych.
  • PN-EN ISO 6885. Oznaczanie liczny anizydynowej.
  • PN-ISO 3657. Oznaczanie liczby zmydlania.
  • PN-ISO 3960:1996. Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
  • PN-ISO 5509:1996. Przygotowanie estrów metylowych.
  • PN-ISO 6320:1995. Oznaczanie liczby jodowej.
  • PN-ISO 660:1998. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości.
  • Rocznik Statystyczny 2002, GUS, Warszawa 2002.
  • Statistics of Oilseeds, Fats and Oils in Agricultural Statistics 2002, US Government Printing Office, Washington, Chap. III, DC 2002.
  • Yates R.A., Caldwell J.D., Regeneration of Oils Used for Deep Frying: A Comparison of Active Filter Aids "JAOCS" 1993, vol. 70.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000105834151

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.