Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Przyczyna gorzkiego smaku alkaloidów łubinowych
Języki publikacji
Abstrakty
The topological molecular matrix bitter taste receptor has been constructed on the basis of superposition of model bitter compounds. The matrix allows analysis of correlations between the taste of individual compounds and their spatial structure. The main important factor in the chemoreception of taste is the conformation on the alkaloids. The bis-quinolizidine alkaloids with ring C in a boat form fit well into the molecular matrix of the bitter taste receptor (sector A and partially B) which leads to a highly intense sensation of bitterness. The full-chair conformer of a bis-quinolizidine alkaloid does not fit into the mould and does not stimulate the receptor. The results of sensory testssupport this conclusion. (original abstract)
Smak może być odczuwany przez człowieka tylko wtedy, gdy dana substancja smakowa ma bezpośredni kontakt z receptorami znajdującymi się w kubkach smakowych, umieszczonych głównie na języku. W pracy przedstawiono pewne zależności pomiędzy strukturą przestrzenną związku smakowego, a oddziaływaniem tego związku z hipotetycznym (co do kształtu) receptorem. Zależności te składają się na pojęcie chemorecepcji, czyli zespołu zjawisk fizycznych i chemicznych, które zachodzą podczas oddziaływania związku smakowego z odpowiednim receptorem, wywołując w efekcie w mózgu człowieka konkretne odczucia smaku. Jako zwązki modelowe do omówienia tych zależności wybrano alkaloidy łubinowe. Praca wyjaśnia, które alkaloidy są odpowiedzialne za smak gorzki oraz dokonuje korelacji smaku tych związków z ich strukturą przestrzenną.
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000106887851