PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 7 | z. 7 | 44--50
Tytuł artykułu

Uwarunkowania i kierunki rozwoju startegii działania firm handlowych (na przykładzie województwa podkarpackiego)

Warianty tytułu
Conditionings and Directions of Development of Trade Enterprises' Business Strategies (on the Example of Podkarpackie Voivodship)
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Autorzu poruszyli problematykę formułowania i wykorzystania strategii działania, jako podstawy funkcjonowania przedsiębiorstwa. Główną uwagę skoncentrowali na analizie najważniejszych uwarunkowań determinujących zachowania przedsiębiorstw handlowych. Zdaniem autorów, przeprowadzone badania na grupie 240 przedsiębiorstw handlowych, potwierdzają konieczność planowania strategicznego, jako podstawy długofalowego działania firm, szczególnie tych zorientowanych na rozwój.
EN
The authors in this paper presented issues connected with formulation and usage of business strategies as the basis of enterprise s functioning. The attention was focused on the analysis of the most important conditionings determining trade enterprises ' behaviour. The conducted research confirmed the necessity of strategic planning as the basis of firms ' activity, especially in the group affirms oriented on development. (original abstract)
Rocznik
Tom
7
Numer
Strony
44--50
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Ackoff R.L. 1974: Redesigning the Future. New York, s. 29.
  • Chandler A.D. 1962: Strategy and structure. Cambridge, Massachusetts, s. 13.
  • Drucker P.F. 1954: The Practice of Management. Harper and Row, New York.
  • Mintzberg H. 1979: The structuring of Organization. Englewood Cliffs, s. 25.
  • Pierścionek Z. 1998: Strategie rozwoju firmy. PWN, Warszawa, s. 13.
  • Praca zbiorowa 1998: Zarządzanie strategiczne. Skrypt AE we Wrocławiu, Wrocław, s. 130-142.
  • Wierzbiński B. 2001: Strategia rozwoju małych firm. Strategie rozwoju firm handlowych. Białystok, s. 412.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000106889855

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.