PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 7 | z. 7 | 113--120
Tytuł artykułu

Sytuacja na rynku wieprzowym w Polsce po integracji z Unią Europejską

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Situation on Pork Market in Poland after Integration with European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Autorka omówiła rynek trzody chlewnej w Polsce w latach 2000-2004 oraz zachodzące tam zmiany, szczególnie te, które miały miejsce po l maja 2004 r. Scharakteryzowała i oceniła rynek wieprzowiny przed i tuż po integracji z UE, a także przedstawiła uwarunkowania podaży żywca i popytu na mięso wieprzowe oraz poziom i zmienność cen żywca wieprzowego.
EN
The article discuss pork market in Poland during period of 2000-2004 years and changes an this market, especially after the 1st of May 2004. The essential aim of the article is characteristics and evaluation of pork market before und just after integration with EU. One presented condition of pork supply and demand as well as level and variation of prices of pork. (original abstract)
Rocznik
Tom
7
Numer
Strony
113--120
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Blicharski T. 2004: Stan i kierunki rozwoju hodowli trzody i rynku wieprzowego w Polsce. Gospodarka Mięsna, nr 7.
  • Dąbrowski J., Krzyżanowska Z. 1999: Rynek mięsa wieprzowego w Polsce w procesie integracji z Unią Europejską. Problemy Integracji Rolnictwa, nr 13. FAPA, Warszawa.
  • Guba W., Dąbrowski J., Chmielewska-Gill W., Wei A. 1996: Rozwój efektywnego systemu rynkowego w sektorze trzody chlewnej i wieprzowiny. Sekcja Analiz Ekonomicznych Polityki Rolnej (SAEPR/FAPA), Warszawa.
  • Hurt Ch., Garcia Ph. 1982: The Impact of Price Risk on Sow Farrowings, 1967-1978. Am. J. Ag. Econ. nr 64: 565-568.
  • Juchniewicz M. 2002: Zmienność cen skupu żywca wieprzowego w latach 1992-1999 i jej wpływ na udział producentów rolnych w cenie detalicznej. Rocz. Nauk. Zoot. -Ann. Anim. Sei., T. 29, z.l: 301-317.
  • Juchniewicz M. 2003: Zmienność i transmisja cen na rynku wieprzowiny. Rozprawy i Monografie, 67. Wydawnictwo UWM, Olsztyn.
  • Kaliszewicz D. 2003: Analiza kosztów jednostkowych produkcji trzody chlewnej - warunkiem konkurencyjności przedsiębiorstw. Prace Naukowe AE we Wrocławiu, nr 980: 173-177.
  • Kossakowska J. 2005: Rynek mięsa czerwonego. Biuletyn Informacyjny ARR, nr 1(163): 25:31.
  • Małkowski J., Zawadzka D. 1995: Wahania produkcji trzody chlewnej w Polsce i innych krajach. Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy, z. 389, IERiGŻ, Warszawa.
  • Meyer J.K., Tomek W.G. 1987: The Impact of the Introduction of a Futures Market on the Supply of Lumber. Cornell Univ. Ag. Econ. Staff Paper, 87-1.
  • Prognoza cen rynkowych podstawowych produktów rolnych. 2004: Biuletyn Informacyjny ARR, nr 7(157): 56:-67.
  • Prognoza cen rynkowych podstawowych produktów rolnych. 2005: Biuletyn Informacyjny ARR, nr 1(163): 54-67.
  • Raport Rolny. 2004: nr 32 marzec, IERiGŻ, Warszawa.
  • Rolnictwo w 2003 roku. 2004: GUS, Warszawa.
  • Rynek Mięsa. Stan i perspektywy. 2004: Analizy tynkowe, nr 24. IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa.
  • Stańko S., Kossakowska J. 2004: Prognozowanie cen rynkowych wieprzowiny. Biuletyn Informacyjny ARR, nr 9 (159): 22-30.
  • Świetlik K. 2005. Popyt na żywność (2003-2004). Biuletyn Informacyjny, nr 2 (164): 37-62, ARR, Warszawa.
  • Sytuacja na rynku rolnym. 2004: Biuletyn Informacyjny, nr 9 (159): 55-67, ARR, Warszawa.
  • Sytuacja na rynku rolnym. 2005: Biuletyn Informacyjny, nr 2 (164): 48-62, ARR, Warszawa.
  • Traill B. 1978: Risk Variables in Econometric Supply Responce Models. J. Arg. Econ., nr 29: 53-61.
  • Urban R. 2004: Polska gospodarska mięsna w przeddzień integracji z Unią Europejską, Gospodarka Mięsna, nr 3.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000107218677

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.