PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 2 | 50--60
Tytuł artykułu

Mikrobiologczne skażenie powietrza wewnętrznego i zewnętrznego

Warianty tytułu
Microbiological contamination of outdoor and indoor air
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Badano zanieczyszczenie mikrobiologiczne powietrza wewnątrz wybranych pomieszczeń dydaktycznych Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Przedstawiono wyniki badania czystości powietrza atmosferycznego w pobliżu budynków uczelni. Wykazano zróźnicowany stopień skażenia powietrza mikroorganzmami. Dominującymi drobnoustrojami były grzyby strzępkowe. Z wyhodowanych kultur grzybowych, zarówno z powietrza zewnętrznego, jak i wewnętrznego, wyizolowano gatunki silnie alergenne, takie jak np. Alternaria alternata, Cladosporium herbarum, Cladosporium cladosporoides. Obecność tego rodzaju mikroorganzmów w powietrzu niewątpliwie wywiera ujemny wpływ na zdrowie i samopoczucie przebywających w takiej atmosferze osób. Przedstawiono również wyniki badań związanych z jakością mikrobiologczną powietrza w zakładach produkujących opakowania dla produktów spożywczych. Stwierdzno, że stopień skażenia mikrobiologcznego powietrza wpływa na ilość mikroflory obecnej na produkowanych opakowaniach(oryg. streszcz.)
EN
The microbiological pollution of indoor air in some of educational settings of The Poznań University of Economics was investigated. Results of atmospheric air contamina-tion near academic buildings were also presented. Variable level of microbial air contami-nation was proved. Filamentous fungi were dominating in total microbial population. There were some strongly allergenic species isolated from filamentous fungi cultures grown in both outdoor and indoor air. Those were for example Alternaria alternata, Cladosporium herbarum, Cladosporium cladosporoides. Presence of such microorganisms undoubtedly causes negative influence on health and mood of people staying in that atmosphere. Some results concerning microbiological air ąuality in factories producing pakagings for food was also shown. It was proved that level of microbiological air contamination influences a ąuantity of microflora existing on produced packagings. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
50--60
Opis fizyczny
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000107484584

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.