PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 2 | 40--49
Tytuł artykułu

Spices and spicy herbs as bioindicators of environmental pollution

Warianty tytułu
Przyprawy i zioła jako bioindykatory czystości środowiska
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Bioindicators used to evaluate the degree of air, soil and water pollution were discus-sed in the paper. Particular care was taken for food and its utilization as an environmental biomarker. Fungi, fishes, certain animals, milk, honey and herbs and spices were descri-bed as environmental bioindicators. In the experimental part, dill (Anethum graveolens) was proposed as an environmental bioindicator in cultivations on allotments and smali farms. Research was conducted in allotments in the territory of the city of Gdynia and in control conditions on an organie farm near Pruszcz Gdański. Results indicated that cadmium content in dill (Anethum graveolens) was 10—15 times greater than in peppermint (Mentha piperita). (original abstract)
W artykule omówiono bioindykatory stosowane do oceny stopnia zanieczyszczenia powietrza, gleby i wód. Szczególną uwagę zwrócono na żywność i jej wykorzystanie jako biomarkera środowiska naturalnego. Przedstawiono grzyby, ryby, niektóre zwierzęta, mleko, miód oraz przyprawy i zioła przyprawowe jako bioindykatory środowiska. W części doświadczalnej przeprowadzno badania zawartości kadmu w koprze ogrodowym i mięcie pieprzowej. Badania przeprowadzono w ogródkach działkowych na terenie miasta Gdyni i w warunkach kontrolnych w gospodarstwie ekologcznym w Cedrach Wielkich koło Pruszcza Gdańskiego. Badania wykazały, że koper zawierał 10-15 razy więcej kadmu aniżeli mięta. Zaproponowano koper jako bioindykator środowiska dla upraw w ogródkach działkowych i małych farmach (oryg. streszcz.)
Rocznik
Numer
Strony
40--49
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000107809678

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.