PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 3 | 29--37
Tytuł artykułu

Zastosowanie metody QFD do wspomagania zarządzania w przemyśle mleczarskim

Warianty tytułu
QFD method as an element of assistance in managing in food industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule udowodniono możliwość praktycznego wykorzystania Funkcji Rozwinięcia Jakości, czyli metody QFD (Quality Function Deployment) w branży przemysłu mleczarskiego do rozpoznania oczekiwań klientów w wyniku analizy badań ankietowych i przełożenia ich następnie na parametry techniczne wyrobu spożywczego. Przedmiotem analizy było wyprodukowane przez Spółdzielnię Mleczarską w Gostyniu zagęszczone niesłodzone mleko. Po rozeznaniu preferencji konsumenckich odnośnie do tego produktu dokonano ich przełożenia na parametry techniczne tego wyrobu, za pomocą których oczekiwania klientów mogą zostać spełnione. Wskazano możliwość dalszego działania z wykorzystaniem domu jakości do poprawy jakości oferowanego produktu. (oryg. streszcz.)
EN
In this paper here was shown the possibility of practical usage of Quality Function Deployment (QFD) in dairy industry. The subject of analysis was condensed not sweet milk produced by milk factory in Gostyń. After recognizing consumers' needs from re­sults of polls from market research for food product the matrix for the voice of the engine­er was presented translating it into specific technical characteristics to produce products to meet these needs. Also the next step and continue management activity building house of quality was shown. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
29--37
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000107811079

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.