PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | nr 718 | 147--160
Tytuł artykułu

Nos elektroniczny jako nowoczesne narzędzie w ocenie jakości wyrobów

Warianty tytułu
Electronic Nose as a Modern Instrument of Product Quality Assessment
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest charakterystyka nowoczesnego narzędzia zwanego nosem elektronicznym (e-nos), służącego do identyfikacji związków zapachowych oraz innych substancji lotnych. W artykyle przedstawiono wybrane pojęcia związane z chemią analityczną i nosem elektronicznym oraz specyfikę materiałów wykorzystywanych do budowy sensorów chemicznych.
EN
In the paper selected concepts connected with analytical chemistry and an electronic nose are characterized. Materials used for the construction of chemical sensors are discussed. Possible applications of an electronic nose are presented. The testing of baby oil in order to distinguish fresh oil from oil after expiration date, and the testing of flavouring concentrate added in small quantities to alcohol are given as exemplary applications (original abstract).
Rocznik
Numer
Strony
147--160
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Axel R., Molekularne podstawy procesów węchowych, "Świat Nauki" 1996, nr 1.
  • Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  • Besser-Regula K., Chmielewski J., Foltynowicz Z., Use of Electronic Nose for Examination of Floor Covering Materials, Proceedings of the 14th IGWT Symposium "Focusing New Century: Commodity-Trade-Environment", Pekin 2004.
  • Besser-Regula K., Foltynowicz Z., Zastosowanie nosa elektronicznego do badań wykładzin podłogowych [w:] Towaroznawstwo wobec integracji z Unią Europejską, red. J. Żuchowski, Politechnika Radomska, Radom 2004.
  • Bradley D.A. i in., Mechatronics, Electronics in Products and Processes, Chapman & Hall, 1996.
  • Gardner J. W., Applications of Electronic Noses, Proceeidngs of 1st NOSE Short Course, National Institute of Matter Physics & University of Brescia, Chemistry and Physiscs Department, Italy 2002.
  • Hierlemann A., Fundamental Principles and Thermodynamics of Chemical Sensing I, II, Proceedings of 1st NOSE Short Course, National Institute of Matter Physics & University of Brescia, Chemistry and Physiscs Department, Italy 2002.
  • Jędryka T., Metody sensoryczne, AE w Krakowie, Kraków 2001.
  • Kośmider J, Mazur-Chrzanowska B., Wyszyński B., Odory, PWN, Warszawa 2002.
  • Moroń Z., Współczesny świat nie może funkcjonować bez czujników, Politechnika Wrocławska, Wydział Elektroniki, www.zwmsp.pwr.wroc.pl. 2.01.2005.
  • Możliwości wykorzystania nosa elektronicznego, "KPCHG" 1999, nr 2.
  • Pecul M., Elektroniczne nosy, "Wiedza i Życie" 1998, nr 7.
  • Romkowska E., Słownik skrótów elektronicznych angielsko-polski, WNT, Warszawa 1988.
  • Schaller E., Bosset J.O., Escher F., "Electronic nose" and their Application to Food, "Food Science and Technology" 1998, nr 31.
  • Valcarcet M., Cardenas S., Gallego M., Quantitative Analysis Revisited, "Critical Reviews in Analytical Chemistry" 2000, nr 30.
  • www.iupac.org (International Union of Pure and Applied Chemistry).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000111403217

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.