PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 7 | z. 8 | 231--238
Tytuł artykułu

Kształtowanie się niektórych długoletnich zwyczajów żywieniowych Polaków w świetle badań ankietowych

Warianty tytułu
Forming some Long-Term Food Habits of Poles on the Basis of Research Survey
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Autor przedstawił wstępne podsumowanie wieloletnich badań Katedry Ekonomiki Gospodarki Żywnościowej Akademii Rolniczej w Poznaniu w zakresie zwyczajów żywieniowych Polaków, przeprowadzonych na próbie ponad 1600 osób. Omówił wpływ wskaźników demograficznych i ekonomicznych na kształtowanie się zwyczajów żywieniowych. W szczególności przedstawił wybór miejsc pozyskiwania artykułów żywnościowych, miejsca spożywania posiłków, liczbę posiłków w ciągu dnia, przetwórstwo żywności w gospodarstwach domowych, spożycie żywności gotowej, produkty unikane przez respondentów oraz zwyczaje związane z konsumpcją pieczywa i produktów mlecznych.
EN
Food habits based on the long-term research survey conducted by the Department of Food and Agricultural Economics of Poznań Agricultural University are presented in the paper. Place of purchase food products by households, as well as number of meals per day are indicated. Level of home-food processing я Poland and food ready to eat are presented. The draft picture of the dairy products consumer and its consumption habits due to consumer age are also presented. (original abstract)
Rocznik
Tom
7
Numer
Strony
231--238
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Adamczyk G. 2001: Analiza zachowań konsumpcyjnych gospodarstw domowych i ich implikacje dla producentów żywności. Maszynopis rozprawy doktorskiej, Poznań.
  • Goryńska E., Senkus P. 2004: Deklaracje konsumentów na temat zdrowego odżywiania się a ich zwyczaje żywieniowe. [W:] Wybrane problemy nauki o żywieniu człowieka u progu XXI wieku. Wyd. SGGW, Warszawa.
  • Łągiewka P., Sznajder M. 2004: Kształtowanie się wybranych cech determinujących zwyczaje żywieniowe polskich konsumentów żywności w zależności od ich wieku. [W:] Wybrane problemy nauki o żywieniu człowieka u progu XXI wieku. Wyd. SGGW, Warszawa.
  • Łągiewka P., Sznajder M. 2004a: Źródła zaopatrywania się w żywność przez polskich konsumentów w zależności od przynależności do grupy społeczno-zawodowej. Roczniki Naukowe SERIA, t. VI, z. 2, s. 177-183.
  • Łągiewka P. 2003: Wpływ wybranych cech demograficznych na postrzeganie jakości żywności przez polskich konsumentów. Roczniki Naukowe SERIA, tom V, zeszyt 3, s. 90-96.
  • Moskalik B., Wielicka A. Age influence on dairy products consumption habits, Wyd. AR Poznań, w druku.
  • Pierzakowska L. 1998: Charakterystyka spożycia mleka wśród młodzieży szkolnej. Praca magisterska. Katedra Ekonomiki Gospodarki Żywnościowej. Akademia Rolnicza w Poznaniu.
  • Styburski W. 2004: Wpływ wieku na częstotliwość spożywania pieczywa wśród Polaków na podstawie ogólnopolskich badań ankietowych. Katedra Ekonomiki Gospodarki Żywnościowej Akademia Rolnicza w Poznaniu.
  • Sznajder M., Goryńska E. 2003: Konsument pieczywa w Polsce. Roczniki Naukowe SERiA, tom V, zeszyt 3, s. 142-146.
  • Sznajder M., Goryńska E. 2004: Spożycie gotowej żywności wśród Polaków. Roczniki Naukowe SERiA, tom VI, zeszyt 2, s. 295- 299.
  • Sznajder M., Łągiewka P. 2004: Wpływ liczebności gospodarstwa domowego na wybór miejsc pozyskiwania artykułów żywnościowych przez polskich konsumentów. Wyd. UWM Olsztyn, s. 27-36.
  • Sznajder M., Moskalik B. 2004: Przetwórstwo żywności w gospodarstwach domowych. Roczniki Naukowe SERiA, tom VI, zeszyt 2, s. 300-304
  • Sznajder M., Moskalik B., Wielicka A. 2005: Wpływ wieku na zwyczaje polskiego konsumenta w zakresie spożycia owoców i warzyw. Roczniki Naukowe SERiA. Warszawa.
  • Sznajder M., Przywecka B. (2003): Miejsca spożywania posiłków. Roczniki Naukowe SERiA, tom V, zeszyt 3, str. 150-155.
  • Sznajder M., Przywecka B. 2004: Konsument owoców i warzyw. [W:] Wybrane problemy nauki o żywieniu człowieka u progu XXI wieku. Wyd. SGGW, Warszawa.
  • Sznajder M., Przywecka B. 2004: Wybrane aspekty zdrowego odżywiania się polskich konsumentów. Wyd. UWM Olsztyn, str. 55-62.
  • Sznajder M., Senauer B., Asp E., Kinsey J. 1998: Zmieniający się konsument żywności. Wyd. Horyzont, Poznań.
  • Witkowski M. 2005: Porównanie zwyczajów żywieniowych osób starszych i młodszych. Praca magisterska. Katedra Ekonomiki Gospodarki Żywnościowej Akademia Rolnicza w Poznaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000111533435

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.