PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 4 | 38--51
Tytuł artykułu

Zastosowanie badań reologicznych do oceny trwałości produktów chemii gospodarczej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Rheological tests in estimating household chemical products stability
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono badania lepkości szerokiej grupy produktów chemii gospodarczej, będących emulsjami lub znajdujących zastosowanie w układach emulsyjnych (żel pod prysznic, płyn do kąpieli, szampon do włosów, mleczko do ciała, odplamiacz w płynie, płyn zmiękczający do płukania tkanin, płyn do mycia naczyń, mleczko do czyszczenia, oliwa i olej rafinowany). Pomiary wykonano w temperaturze 25°C na próbkach przechowywanych w temperaturach 5°C i 20°C przez 1 rok oraz w temperaturze 45°C przez 18 tygodni. Na podstawie uzyskanych wyników określono zależność zmian lepkości produktów chemii gospodarczej, od czasu i temperatury przechowywania oraz lepkości początkowej. Uzyskane wyniki zastosowano do oceny trwałości produktów w różnych temperaturach przechowywania. (oryg. streszcz.)
EN
Viscosity of wide range of household chemical products has been investigated. These products were emulsions or were used in emulsive systems (shower gel, bathing fluid, shampoo, body milk, stain remover, fabric softener, dishwashing fluid, cleaning milk, olive oil and refined oil). Measurements were made in temperature 25°C of samples kept in temperatures 5°C and 20°C for one year and in 45°C for 18 weeks. Changes of the investigated household chemical products viscosity have been related to the storage period and temperature and to the initial value of the dynamic viscosity. The results were used to estimate stability of products preserved in various temperatures.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
38--51
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000111572235

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.