PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 7 | z. 8 | 245--252
Tytuł artykułu

Spożycie mięsa drobiowego a wolumen produkcji rolniczej w Polsce na tle tendencji unijnych i światowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Poultry Consumption and Volume of Agriculture Production in Poland on Background of European Union and World Trends
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedmiotem analizy były zmiany zachodzące w zakresie spożycia i podaży mięsa drobiowego w Polsce na tle zmian światowych, ze szczególnym uwzględnieniem krajów unijnych. Autorka ustaliła poziom samowystarczalności analizowanych krajów i przedstawiła szanse Polski m.in. na rynku wspólnotowym, wynikające z możliwości produkcyjnych drobiu przekraczających poziom krajowej konsumpcji.
EN
Object of analysis are changes in range of consumption and supply of poultry meat in Poland on background of world's changes with particular treatment of union countries. Level of self-sufficiency of analyzed countries was established and opportunities for Poland were pointed la. on union market, which are result of poultry production possibilities over level of domestic consumption. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Tom
7
Numer
Strony
245--252
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Dybowski G., Kobuszyńska M. 2002: Analiza przekrojowa rynku drobiu i jaj oraz strategia rozwoju do 2005 roku. IERiGŻ. Warszawa, 8.
  • FAO 2005: Statistical Databases. Internet http://www.fao.org.
  • Gulbicka B. 2000: Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku. Studia i monografìe. IERiGZ. Warszawa, nr 96, 9-14, 220-232.
  • Gulbicka B., Kwasek M. 2004a: Poziom wyżywienia w krajach nowo przyjętych do Unii Europejskiej. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 2(299), 21-37.
  • Gulbicka B. Kwasek M. 2004b: Spożycie żywności w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej. Studia i monografie. IERiGŻ, nr 123, 85-99.
  • Hofman K. 1999: Rynek spożywczy w Polsce. Wieś i Rolnictwo, nr 2(103), 62-63.
  • Kowrygo B. 2003: Polityka wyżywienia w Polsce na początku XXI wieku. Przemysł Spożywczy, nr 9, 14-17,22.
  • Szybiga K. 2005: Unijny rynek mięsa drobiowego. Roczniki Naukowe SERIA, t. VII, zeszyt 2.
  • Wężyk W., Krawczyk J. 2003: Rozwój krajowego drobiarstwa w perspektywie integracji z Unią Europejską. Wieś Jutra, nr 3 (56), 27-29.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000111827254

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.