PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 6 | z. 5 | 50--54
Tytuł artykułu

Wybór metody wyceny rozchodu zapasów dla kształtowania kosztów produkcji i poziomu podatków

Warianty tytułu
The Choose of Methods Estimation of Stock Output for Formation of Production Costs and Tax Level
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono cztery metody wyceny rozchodu zapasów, wykorzystywane w określaniu kosztów służących do określenia podstawy opodatkowania. Stwierdzono, że w przypadku znacznych zmian cen bardzo ważny jest wybór metody, bowiem może to poprawiać lub pogarszać sytuację dochodową przedsiębiorstwa. (oryg. streszcz.)
EN
In the paper problem choose of methods estimation of stock output for formation of production costs and tax level has been presented. The authors stated that in the same enterprise the used method had influence on the base of tax. The management of stock has impact on enterprise efficiency. (original abstract)
Rocznik
Tom
6
Numer
Strony
50--54
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bernard&Colli (1995): Słownik ekonomiczno-finansowy. Wydawnictwo Książnica, Katowice.
  • Druvy C. (1996): Rachunek kosztów. Wydawnictwo PWN, Warszawa.
  • Jędrych A. (2004): Obciążenia podatkowe przedsiębiorstw (na przykładzie Spółdzielni Mleczarskiej w Rykach). Praca magisterska. SGGW, Warszawa.
  • Klimas M. (2000): Podręczna encyklopedia rachunkowości. Poltext, Warszawa.
  • Kołaczyk Z. (1996): Rachunkowość finansowa. AE Poznań.
  • Mulewicz A. (1997): Zarządzanie finansami w przedsiębiorstwie państwowym i spółkach. Część II. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Siudak M. (1999): Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa.
  • System podatkowy: www.mofnet.gov.pl
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000111836648

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.